Svijet     | 28.11.2019. 11:08 |

Južna Koreja tvrdi da je Sjever ispalio neidentifikovani projektil

FENA Internet

SEUL, 28. novembra (FENA) - Sjeverna Koreja u četvrtak je ispalila neidentifikovani projektil, saopćila je južnokorejska vojska, tri dana nakon što je Sjever saopćio da je njegova vojska izvela artiljerijske vježbe u blizini sporne morske granice s Južnom Korejom.

U kratkom saopćenju objavljenom danas, Združeni štab južnokorejske vojske nije pružio dodatne detalje, poput onih o kakvoj vrsti projektila se radi i gdje je pao.  

U prošlosti se ispostavilo da se takvi izvještaji južnokorejske vojske odnose na probna lansiranja projektila, te artiljerijskog i ostalog naoružanja. Prošlog je mjeseca Sjeverna Koreja izvela, kako ga je nazvala, probno ispaljivanje novog "super velikog" višecjevnog bacača raketa, dan nakon što je južnokorejska vojska javila da je Sjever ispalio dva projektila u svoje istočne vode.

U ponedjeljak je Sjeverna Koreja saopćila da je njen čelnik Kim Jong Un obišao istureni otočić prema granici s Jugom i da je tu naredio artiljerijskim trupama da obavljaju vježbe u blizini morske granice, poprišta nekoliko krvavih mornaričkih sukoba u posljednjim godinma. Južna Koreja odmah je protestovala protiv najavljenih vježbi, navodeći da one krše sporazum iz prošle godine o ublažavanju vojnih napetosti.

Posljednje lansiranje desilo se u vrijeme zastoja u diplomatskim naporima na okončanju sjevernokorejske nuklearne krize. 

U posljednjim je sedmicama Sjeverna Koreja intenzivirala pritisak na SAD zbog roka do kraja godine za pokretanje inicijative na spašavanju diplomatskih napora. Neki eksperti tvrde da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti s testovima dugometnih raketa ukoliko Sjedinjene Države ne ispoštuju taj rok.

Pregovori o nuklearnom programu prekinuti su u februaru kada je američki predsjednik Donald Trump odbio Kimov zahtjev za značajnim ublažavanjem sankcija u zamjenu za djelimično razoružanje, prenosi Associated Press. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'