Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 10:46 |

Dan Oružanih snaga BiH obilježen u vojnodoplomatskim predstavništvima u svijetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - U vojnodiplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu obilježen je 1. decembar - Dan Oružanih snaga BiH (OSBiH) i 14. godišnjica osnivanja OSBiH.

Vojni atašei u zemljama gdje Bosna i Hercegovina ima vojne predstavnike, obilježili su taj značajan dan svečanim prijemima i sličnim skupovima kojima su prisustvovali visoki vojni dužnosnici, te vojni atašei stranih zemalja.

Jedan od takvih skupova upriličen je u sjedištu NATO-a u Briselu. Svečanom prijemu, održanom u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u prisustvovao je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Mašović je u obraćanju naglasio da će pripadnici OSBiH nastaviti profesionalizmom i upornošću izvršavati svoje zadatke, u cilju ispunjavanja strategijskih ciljeva države Bosne i Hercegovine.
Između ostalog, istakao je značaj obilježavanja tog datuma, jer je tada stvorena institucija čije je djelovanje u intersu svih bh. građana, na cijeloj teritoriji BiH, kao i izvan nejnih granica s ciljem izgradnje i doprinosa mira i sigurnosti u svijetu.

Domaćin prijema, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić je u obraćanju prisutnima istakao napore i napredak Oružanih snaga BiH u pogledu interoperabilnosti, operativnih sposobnosti i učešća u mirovnim misijama, koje su prepoznate i cijenjene od prijateljskih i partnerskih zemalja u svijetu, izražavajući želje za nastavkom reformi u oblasti odbrane u narednom periodu.

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'