Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 20:03 |

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo Odluku o spomenicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je usvojilo Odluku o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo.

Odlukom se određuju kriteriji za utvrđivanje spomenika od značaja za Grad Sarajevo, vrste spomenika, način podnošenja i razmatranja inicijative za podizanje spomenika od značaja za Grad Sarajevo, određivanje lokacije, uslovi i postupak za podizanje spomenika, kao i način čuvanja, održavanja i zaštite spomenika podignutih u skladu sa ovom Odlukom, te nadzor nad primjenom odluke.

Usvojena je i Odluka o ustupanju korištenja prostora u upravnoj zgradi DPO-a na Parlament Federacije BiH, kojom se ovlašćuje gradonačelnik da, uime Grada Sarajeva, s Vladom Federacije BiH potpiše Sporazum o prijenosu prava korištenja prostora u upravnoj zgradi DPO-a, sa Grada Sarajevo na Parlament FBiH, dok će Grad Sarajevo dobiti na korištenje reprezentativan i adekvatan prostor u zgradi "Vječne vatre".

Gradsko vijeće je razmotrilo Nacrt Odluke o podizanju Spomen obilježja "HVO Sarajevo", te ga, zaključkom, uputilo u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, a nakon što je inicijativu uputila Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja "HVO Sarajevo".

Nakon provedene javne rasprave, na sjednici je usvojen i Program podizanja spomenika od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad investitor za 2020. godinu, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'