Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 19:12 |

Socijalna inkluzija osoba s invaliditetom i poteškoćama mentalnog zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Nacionalni forum "Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim poteškoćama" održan je danas u Sarajevu, u okviru regionalnog projekta SOCIETES, koji finansira Evropska unija.

Forum ima za cilj osnažiti mrežu i udruge civilnog društva za sudjelovanje u javnoj raspravi i dijalogu s vlastima, povećavajući njihovu stručnost i znanje kako bi utjecali na procese u donošenju odluka, te unaprijedili i promicali politike socijalnog uključivanja, prvenstveno kroz pokretanje i razvoj socijalnih usluga u zajednici i socijalnog poduzetništva.

Projekat je započet 2016. i završava se krajem 2019. godine, te su se održavanjem navedenog foruma nastojali prikazati postignuti rezultati, analizirati trenutačno stanje i predstaviti preporuke za unapređenje položaja osoba s invaliditetom i osoba s mentalnim poteškoćama.

Na početku Foruma, koji je okupio više od 100 predstavnika nevladinih organizacija i predstavnika institucija iz cijele BiH, sudionici su imali prigodu pogledati dokumentarni film „U potrazi za inkluzijom“. Film je snimljen u okviru projekta, a govori o stavovima društva kada su u pitanju osobe s invaliditetom i osobe s mentalnim poteškoćama, te prikazuje borbu organizacija civilnog društva za njihova prava. Kroz film su prikazani korisnici udruženja iz BiH, Albanije i Srbije, te njihov svakodnevni život i aktivnosti u korisničkim udruženjima i dnevnim centrima.

Nakon prikazanog filma, prisutnima je, u ime mreže Caritasa, dobrodošlicu poželio mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, koji je istaknuo kako osobe s invaliditetom predstavljaju najugroženiju i najisključeniju skupinu bh. društva.

- Svakodnevica ove populacije ispunjena je preprekama i diskriminacijom u različitim sferama društvenog života. Stoga je za nas u Caritasu skrb za i jačanje osoba s invaliditetom i osoba s mentalnim poteškoćama jedan od prioriteta - naveo je mons. Knežević.

Zahvalio je svim prisutnim sudionicima, partnerskim organizacijama i institucijama, te napomenuo kako je djelovanje Caritasa usmjereno na suradnju i djelovanje s drugima.

- Samo zajedno možemo djelovati ka poboljšanju uvjeta za osoba s invaliditetom u bosanskohercegovačkom društvu, i njihovom potpunom uključenju - zaključio je mons. Knežević.

Voditelj projekta za BiH Miroslav Valenta predstavio je projektne rezultate, podsjećajući kako u provedbi projekta sudjeluje sedam nacionalnih Caritasa i to iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Italije, Kosova i Srbije, u suradnji sa devet partnerskih organizacija.

Valenta je istaknuo da je, pored velikog broja aktivnosti, kroz dodjeljivanje grantova u ukupnoj vrijednosti od 450.000 eura, pružena potpora za 25 udruga, organizacija, odnosno inicijativa, od kojih šest iz BiH, te kako je na taj način omogućeno osnaživanje više od 700 korisnika, zbog koji se projekt i provodi.

Tijekom foruma, predstavnici pojedinih udruga, čije inicijative su financijski potpomognute u okviru projekta, predstavili svu svoje aktivnosti, rezultate, proizvode na svojevrsnom sajmu koji je priređen u nastavku programa.

Predstavnici pet udruga osoba s invaliditetom, kao i udruga osoba sa mentalnim poteškoćama su predstavili svoje djelovanje.

Tijekom panel diskusije istaknuto je kako je neophodno dodatno ulagati u osobe, vršiti dodatnu izobrazbu stručnog osoblja, ostvariti jaču suradnju organizacija civilnog društva i državnih ustanova i institucija, te osobama sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama osigurati život dostojan življenja, saopćeno je iz Caritasa Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'