Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 15:48 |

Na 'Sedmici dijaloga' više od 400 učesnika iz BiH, Crne Gore i Srbije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Bolje razumijevanje i dijalog su neophodni kako bi se gradili trajni mir i stabilnost svih zajednica, zaključak je prvog događaja u okviru "Sedmice dijaloga" na kojem je u Sarajevu učestvovalo više od 120 mladih, predstavnika institucija vlasti, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, organizovanog u okviru zajedničkog programa Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućnost".

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da je cilj programa promocija i održavanje mira u državi koja je na žalost i dalje veoma podijeljena duž etničkih i vjerskih linija.

- Mir se u velikoj mjeri definiše konceptima kao što su povjerenje, društvena kohezija, međusobno poštovanje, dijalog i konstruktivni angažman među narodima - dodala je Sinanoglu.

Ciljevi zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost" su: podržavanje dijaloga i saradnje na zajedničkim prioritetima, osnaživanje adolescenata i mladih za konstruktivno djelovanje i liderstvo, podržavanje međukulturalnog dijaloga, objektivnog medijskog izvještavanja, te društvenog i političkog osnaživanja djevojaka i žena.

- Kroz "Dijalog za budućnost" radimo na ovim konceptima sa građanima u Bosni i Hercegovini i danas smo se okupili kako bismo skupa identifikovali zajedničke teme i prioritete. Ovo je i prilika za građane BiH da svojim izabranim dužnosnicima bolje iskomuniciraju svoja razmišljanja, zabrinutosti i, što je još važnije, preporuke i rješenja tih problema - navela je Sinanoglu.

Tokom "Sedmice dijaloga" bit će organizovan niz događaja u Sarajevu i Banjoj Luci, od 27. novembra do 3. decembra, na kojima će se više od 400 učesnica i učesnika iz BiH, Crne Gore i Srbije baviti pitanjima obrazovanja, upošljavanja, povjerenja u društvu, povjerenja u institucije, te jačanja društvene kohezije.

"Dijalog za budućnost" implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (PBF). Program je započet 2014. kao inicijativa Predsjedništva BiH i Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana