Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 15:29 |

Obuća: Nadam se da ćemo u 2020. imati uspostavljen hemodijalizni centar

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. novembra (FENA) - Aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici Goražde, Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počinje realizirati ispočetka – potvrdila je na današnjoj pres-konferenciji kojoj je prisustvovao i menadžment Kantonalne bolnice, premijerka BPK Aida Obuća.

Naglasila je da su sve odluke prethodne Vlade o ovom projektu stavljene van snage iz razloga što prvobitna projektna rješenja i prijedlozi nisu bili u skladu sa zakonskim propisima i medicinskim standardima.

- Nadali smo se da ćemo samo nastaviti tamo gdje su stali naši prethodnici, međutim analizirajući ugovor koji je potpisan za uspostavu Hemodijaliznog centra, a na osnovu projekta koji je bio urađen i koji je tretirao četvrti sprat bolnice, vidjeli smo da je to urađeno u suprotnosti s pravilima struke i Pravilnikom koji jasno nalaže na koji način se može uspostaviti Hemodijalizni centar - pojasnila je Obuća.

Podsjeća da se nakon posjete direktorice Kliničnog centra Sebije Izetbegović i tima stručnjaka koji su obišli bolnicu, ispostavilo da četvrti sprat ne odgovara.

- Srce hemodijalize je reverzibilna osmoza koja je jako teška, a s obzirom da je riječ o dograđenom spratu, upitno je da li bi to ikako moglo izdržati i da li bismo uopće dobili dozvolu za uspostavu Hemodijaliznog centra, i onda smo krenuli ispočetka - precizirala je.

Predstavljen je i idejno-izvedbeni projekt dogradnje i adaptacije novog prostora za potrebe uspostave Hemodijaliznog centra, u prizemlju bolnice.

- Dalji koraci su izrada građevinskog projekta sa elektroinstalacionim radovima. Bitno je istaći da smo ovo radili zajedno sa menadžmentom Kantonalne bolnice, uz konsultacije i sa direktorom Doma zdravlja i gradonačelnikom Goražda, iz razloga što, da bi se uspostavio hemodijalizni centar u prizemlju na planirani način, morat će se uzeti jedan dio zelene površine koji se nalazi između Doma zdravlja i Kantonalne bolnice. Da bi se ispoštovao Pravilnik u dijelu spratnosti, potrebno je izvršiti dogradnju postojećeg objekta - naglasila je Obuća.

U realizaciji ovog projekta ona očekuje konkretnu podršku gradske uprave i gradskog vijeća Goražde, te podsjeća da je Vlada BPK Goražde izdvojila 25.000 KM za finansiranje izrade idejno-izvedbenog projekta i obuku medicinskog kadra, u čemu je podršku pružio i KCUS.

- Nadam se da ćemo u 2020. godini imati uspostavljen hemodijalizni centar. Od KCUS dobili smo saglasnost za edukaciju kadra, dva doktora i šest medicinskih sestara. Pored stručne dobili smo i finansijsku podršku i ti ljekari i medicinsko osoblje bi već trebali da krenu na edukaciju. Edukacija ljekara trajat će tri mjeseca, a medicinskih tehničara šest mjeseci - pojasnila je premijerka BPK Goražde.

Očekuju se i povratne informacije na molbe upućene na više adresa za donaciju hemodijaliznih aparata i sanitetskog vozila. Obuća izražava nadu da će i proceduralne aktivnosti vezane za javne nabavke i odabir izvođača radova teći odgovarajućom dinamikom, bez otežavajućih procesa koji, kako je rečeno, nekada mogu trajati i predugo, u ovom slučaju na štetu dijaliznih pacijenata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'