Kultura     | 27.11.2019. 14:54 |

Almir Bašović u programu 'Jutro s autorom'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Gost programa "Jutro s autorom" sajma izdavača/nakladnika "Knjige u nišama" danas je bio bosanskohercegovački autor, dramaturg, književni i pozorišni teoretičar i kritičar te profesor na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Almir Bašović.

Bašović je autor knjiga "Čehov i pozorište", "Maske dramskog subjekta", a priredio je i dva zbornika - "Drama i vrijeme", zajedno sa Savom Anđelkovićem te "Život, narativ i sjećanje: prof. dr. Nirman Mornjak-Bamburać", zajedno sa Ajlom Demiragić i Marinom Katnić-Bakaršić.

Njegova drama "Priviđenja iz srebrenog vijeka" uvrštena je među 120 najboljih savremenih evropskih komada.

U razgovoru s Matijom Bošnjakom, Bašović se osvrnuo na svoj književni opus, probleme s kojima se kultura danas susreće i to kroz primjer položaja teatra u bosanskohercegovačkom društvu.

Nezaobilazna je bila i veoma aktuelna tema u književnom svijetu, a to je izbor Petera Handkea za laureata Nobelove nagrade za književnost.

Govoreći o Handkeu, Bašović ga je nazvao nastavljačem avangarde kao poetike osporavanja, onako kako je to definirao književni teoretičar Aleksandar Flaker. Kao suštinski problem književnosti danas istaknuo je zamjenu vrijednosti, te infantilnost prema vlastitim piscima s posebnim akcentom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Programi Sajma "Knjige u nišama" održavaju se u Bosanskom kulturnom centru, saopćeno je iz Press službe Sajma.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na sajmu 'Knjige u nišama' predstavljen roman 'Otkrivenje' Edina Urjana Kukavice

Bašić: Sajam knjiga prilika i da se konačno uživo promoviše 'Košćela'

Predstavljena biblioteka 'Nova osjećajnost' “izdavačke kuće Vrijeme

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta