Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 14:10 |

Brkić s predsjednicom italijanske parlamentarne komisije Martom Grande

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas izaslanstvo Republike Italije koje je predvodila predsjednica italijanske parlamentarne komisije za vanjske i europske poslove Marta Grande. Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Republike Italije u BiH Nicola Minasi.

Brkić je izrazio zadovoljstvo posjetom izaslanstva italijanskog parlamenta Bosni i Hercegovini, ocijenivši da će ona dati daljnji podstrek razvitku odnosa između BiH i Italije i osigurati nastavak neupitne potpore Italije europskim integracijama BiH.

Upoznao je sugovornike o posljednjim pomacima u procesu formiranja Vijeća ministara BiH, dodavši da je ispunjen preduvjet za nastavak EU integracija i da je sada bitno da BiH uhvati korak s ostalim zemljama regije i što prije stekne status zemlje kandidata - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Napomenuo je da „u tom procesu očekujemo potporu italijanskih prijatelja koji će u europskim institucijama nastojati objasniti posljedice koje bi za sigurnost regije i cijele Europe imalo ostavljanje zemalja regije bez perspektive članstva“.

- Izrazio je žaljenje zbog nedostatka spremnosti da Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora s EU, izrazivši nadu da ta destimulirajuća odluka neće ozbiljno ugroziti proces integracije regije. Ukoliko se Europska unija jače ne angažira u regiji postoji opasnost da ojača utjecaj drugih zemalja na nju - navodi se u saopćenju.

Tokom sastanka gosti su se, između ostalog, interesirali i za situaciju u vezi s migrantskom krizom istaknuvši da Italija putem svojih humanitarnih organizacija pruža pomoć u regiji oko Bihaća, a i javnost je putem medija dosta upoznata s izuzetno teškom situacijom u tom dijelu BiH.

- S tim u svezi, Brkić je istaknuo da se ne treba dovoditi u pitanje humanost naših ljudi, ali isto tako da se radi o problemu koji je uvezen u BiH, te da se konačno rješenje nalazi u Europskoj uniji, odnosno jačoj kontroli granice između Turske i Grčke odakle dolazi većina migranata na tzv. mediteransku rutu - navodi se u saopćenju. 

Izaslanstvo italijanske parlamentarne komisije za vanjske i europske poslove, koje predvodi predsjednica komisije Marta Grande, boravi u BiH zbog sudjelovanja na konferenciji Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća. 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu, koja će biti održana 28. i 29. studenog 2019. godine u hotelu Holiday - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta