Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 13:55 |

U Federaciji 5 posto manje prvašića nego prošle godine

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. studenoga (FENA) - Prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u školskoj 2019./2020. godini upisalo je 19.278 učenika, što je manje za 1.010 učenika ili 4,98 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

 Ove školske godine u Federaciji BiH ukupno je 182.282 učenika osnovnih škola, što predstavlja smanjenje za 1.771 učenika ili 0,96 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, pokazuje Informacija o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./20. godini koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ).

 Informacija pored broja učenika u osnovnim i srednjim školama ove godine donosi podatke i o broju učenika u prethodnih pet školskih godina.

 Bosansko-podrinjska županija u šestogodišnjem razdoblju bilježi povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, dok sve ostale županije bilježe smanjenje. Pritom, Sarajevska županija bilježi povećanje ukupnog broja učenika osnovnih škola u odnosu na ostale županije, priopćili su iz FMOZ-a.

 Kada je riječ o srednjem obrazovanju, u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u prvi razred srednje škole upisano je više učenika u tekućoj školskoj godini u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je u ostalim županijama upisano manje učenika u srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu.

 U šestogodišnjem razdoblju sve županije, osim Tuzlanske, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, dok je ukupno na razini Federacije BiH u šestogodišnjem razdoblju došlo do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto. 

 Sarajevska županija u tekućoj školskoj godini ima više učenika u srednjim školama nego u prethodnoj školskoj godini, dok ostale županije imaju manji broj takvih učenika u odnosu na prethodnu godinu.

 "Analizirajući podatke za županije u šestogodišnjem razdoblju evidentno je da je u svim županijama došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola za 23,27 posto", navodi se u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo