FENA biznis     | 27.11.2019. 13:29 |

Američki predsjednik Trump ipak neće zabraniti elektronske cigarete

FENA Saopćenje

Nakon što su naučnici potvrdili da da je kriza sa elektronskim cigaretama zapravo prouzrokovana ilegalnim modifikovanjem kapsula sa tečnošću za elektronske cigarete, predsjednik Trump, koji je prvobitno razmišljao o potpunoj zabranih vaping proizvoda, okrenuo se drugim temama, a ovim problemom se dalje bavi Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), kao glavno regulatorno tijelo za sve duhanske proizvode i njihove alternative.

Ova agencija, kako bi regulirala situaciju na tržištu, uvodi novo pravilo – iako su već komercijalizirane, do maja 2020. godine sve elektronske cigarete moraju proći „predtržišnu analizu“, a ukoliko žele da ostanu na američkom tržištu.

Philip Morris je jedina kompanija koja nije čekala na ovo upozorenje, već je još prije dvije godine proaktivno podnijela FDA-u sve naučne dokaze kojim raspolaže, kako bi za IQOS, svoj elektronski uređaj koji zagrijava duhan, dobili zvanično odobrenje prije nego što se pojavi u američkim prodavnicama.

„Na osnovu stroge analize naučnih dokaza, agencija je odlučila da je komercijalizacija ovog proizvoda na američkom tržištu u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, a jedan od ključnih razloga za to je što ovaj proizvod proizvodi manje, ili niži nivo nekih toksina od cigareta koje sagorijevaju duhan“, zvanično je obrazložio FDA svoju odluku u vezi sa IQOS-om, na koju se čekalo dugo, ali o kojoj sada maštaju mnogi proizvođači elektronskih cigareta, koji nisu imali ili strpljnja za procedure ili dovoljno naučnih dokaza prije nego što su pustili proizvod na tržište.

Iako se ne radi o istoj kategoriji proizvoda, jer IQOS zagrijava duhan, a elektronske cigarete koriste tečnost koja sadrži nikotin, obje kategorije, pod uslovom da počivaju na sveobuhvatnim naučnim analizama, proizvedene su po strogim sigurnosnim i kvalitativnim standardima i komercijalizovane na odgovoran način, predstavljaju bolju opciju od nastavka pušenja.

 

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prvi integrisani izvještaj o rezultatima učinka kompanije Philip Morris

Vlada FBiH dobila donaciju od kompanije Philip Morris u iznosu od 90.188,60 KM

Inicijativa 'Unsmoke' i u Sarajevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana