Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 13:39 |

VSTVBiH - Podrška borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće  Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) podsjeća javnost da se trenutno u svijetu, i u Bosni i Hercegovini, odvija kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta.

Kampanja počinje 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

- Upravo iz tog razloga VSTVBiH želi da iskoristi priliku i podsjeti javnost i pravosudnu zajednicu da Vijeće podržava borbu protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja koje se svakodnevno dešava uključujući nasilje u porodici, silovanje i seksualno uznemiravanje te osuđuje kršenje osnovnih ljudskih prava koja su priznata ustavom i zakonom - saopćeno je iz tog regulatornog tijela.

VSTV smatra da je rodno zasnovano nasilje neprihvatljivo te da o tom problemu treba javno govoriti, kao i da je krucijalan preduslov za konačno rješavanje tog problema međusobna saradnja svih relevantnih aktera, kako nadležnih državnih institucija, tako i relevantnih organizacija civilnog društva, ali i primjena međunarodnih dokumenta koje je BiH ratifikovala i koji imaju prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Istovremeno, VSTVBiH ističe da je u utorak, 26. novembra, u organizaciji VSTV-a i u partnerstvu sa Udruženjem sudija Bosne i Hercegovine, Udruženjem sudija Federacije BiH, Udruženjem sudija Republike Srpske, Udruženjem sudija Brčko distrikta BiH, Udruženjem žena sudija BiH, Udruženjem sudija Suda BiH i Udruženjem tužilaca Federacije BiH, održan Okrugli sto na temu postupanja u predmetima rodno zasnovanog nasilja, koji je okupio nosioce pravosudnih funkcija.

Na okruglom stolu su prezentovane pozitivne i negativne prakse u procesuiranju predmeta rodno zasnovanog nasilja te su predloženi načini za prevazilaženje izazova u postupanju u predmetima ove vrste.

Iz VSTV-a napominju i da će, u okviru međunarodne kampanje, biti održana i napredna obuka za imenovane savjetnike i savjetnice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, i to 6. decembra 2019. godine, u saradnji sa Udruženjem „Atlantska inicijativa“ iz Sarajeva.

- Obzirom na naše nadležnosti i ulogu u pravosudnom sistemu, vjerujemo da VSTVBiH može dati značajan doprinos unapređenju položaja žena žrtava nasilja u kontaktu sa pravosuđem te se, na taj način, pridružiti naporima drugih institucija i organizacija civilnog društva u osiguravanju života bez nasilja i diskriminacije - navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana