Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 13:39 |

Donesena odluka o Ključu, Ordenu i Svečanoj lenti Grada Sarajeva

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Gradsko vijeće Sarajevo donijelo je danas Odluku o Ključu, Svečanoj lenti i Ordenu Grada Sarajeva.

Novoizabranom gradonačelniku, nakon davanja svečane izjave, uručuje se Ključ Grada Sarajeva,  predsjedavajućem Gradskog vijeća uručuje se Svečana lenta, a gradskim vijećnicima Orden Grada Sarajeva.

Nakon što je Gradskom vijeće na sjednici danas usvojilo Odluku o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, usvojen je i Nacrt Odluke o podizanju Spomen-obilježja „HVO Sarajevo“ na području mjesne zajednice Čengić vila 1, ulica Nedima Filipovića.

Spomen obilježje se podiže prema idejnom rješenju koji je sastavni dio podnesene inicijative „Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo".

Finansiranje postavljanja Spomen-obilježja snosit će Grad Sarajevo.

Gradsko vijeće je također usvojilo, Odluku o davanju saglasnosti na Parišku deklaraciju o okončanju epidemije AIDS-a, i time se Sarajevo pridružilo gradovima svijeta o okončanju AIDS epidemije do 2030. godine.

Vijećnik Nurko Grebović je pozdravio Odluku o Pariškoj deklaraciji, te kazao da Federalni koordinator za HIV/AIDS prim. dr. Zlatko Čardaklija i njegov tim ljudi zaslužuju sve pohvale, te je predložio da budu odlikovani.

- BiH je država s najnižom incidencom širenja HIV/AIDS-a, te naveo da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo registrirano 170 obiljelih, od toga 81 posto na liječenju, a njih 86 posto imaju nemjerljivu epidemiju, što znali da se približavamo cilju Pariške deklaracije - kazao je prim. dr. Čardaklija u izjavi za Fenu.

Sjednica Gradskog vijeća Sarajeva je završena nakon vijećničkih inicijativa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Od marta Bugari i Rumuni unutar EU bez pasoša avionom i brodom

Sarajevo u novogodišnjoj noći bez vatrometa

Konstituisan Odbor za dodjelu 'Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva' u 2024. godini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta