Magazin     | 27.11.2019. 08:47 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. studenoga (FENA) -

- 1701. Rođen Anders Celsius, švedski fizičar i astronom, tvorac skale za mjerenje toplote koja je po njemu dobila ime. Bio je profesor astronomije na Sveučilištu u Uppsali i ravnatelj prvoga švedskog astronomskog opservatorija.

- 1895. Švedski fabrikant i pronalazač dinamita Alfred Nobel napisao je u Parizu testament kojim je veliko bogatstvo zavještao za razvoj znanosti i literature, kao i borcima za mir. Predvidio je pet jednakih dijelova za nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir. Od 1969. dodjeljuje se i Nobelova nagrada za ekonomiju.

- 1919. U okviru Versajske mirovne konferencije u Parizu poražena Bugarska je potpisala mirovni ugovor na osnovu kojeg je dotadašnja bugarska Trakija pripala Grčkoj, a gradovi Strumica, Bosilegrad i Caribrod Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

- 1942. Rođen Jimi Hendrix, američki rok-pjevač, gitarista i pisac pjesama afroameričkog porijekla, jedan od najpopularnijih glazbenika u svijetu šezdesetih godina 20. stoljeća. Umro je 1970. od prekomjerne doze droge.

- 1953. Umro Eugene Gladstone O’Neill, američki pisac, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936. godine. Njegove drame odlikuju realizam i žestina koja katkad prelazi u brutalnost.

- 1989. U eksploziji u zraku kolumbijskog zrakoplova boing 727, najvjerojatnije kao posljedica podmetnute bombe, poginulo je svih 107 putnika i članova posade. Zrakoplov je letio na relaciji Bogota - Kali.

- 1991. Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

- 2000. Na zapadu Norveške otvoren tunel Laerdal, koji je dužinom od 16,9 kilometara nadmašio Sveti Gotthard, do tada najduži drumski tunel u svijetu.

- 2001. NASA je priopćila da je svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu na jednoj planeti udaljenoj 150 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, što je prvo direktno otkriće atmosfere izvan našeg Sunčevog sustava.

- 2005. Umro Abdulah Nakaš, vrhunski kirurg i humanista koji je skoro cijeli radni vijek proveo je kao kirurg Opće bolnice u Sarajevu. U znak poštovanja njegove ličnosti i djela ta medicinska institucija od 2006. nosi njegovo ime.

- 2005. U Francuskoj je prvi put u svijetu uspješno izvedena djelomična transplantacija lica.

- 2006. Skupština Kanade odlučila da frankofonsku pokrajinu Quebec prizna kao posebnu naciju unutar jedinstvene Kanade. Ovom odlukom je konačno priznata jezička i kulturna posebnost Quebeca.

- 2009. Eksplozija bombe u vlaku koji je prometovao između Moskve i Sankt Peterburga izbacila je vlak iz kolosijeka i izazvala smrt 28 osoba i ozlijede 96 osoba.

- 2011. Umro Henry Kenneth Russell, britanski filmski redatelj, proslavljen po filmovima u kojima je glazba imala središnju ulogu. Najpoznatiji je po Oscarom nagrađenom fimu "Zaljubljene žene" iz 1969 godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'