Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 16:31 |

BPK - Neprespektivna vojna imovina ponuđena investitorima iz Rusije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26.novembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde neperspektivnu vojnu imovinu na lokalitetu Šišeta danas je ponudila investitorima iz Rusije, koji planiraju u Goraždu otvoriti pogon za recikliranje plastike i preradu PET ambalaže.

Na sastanku sa zvaničnicima BPK i Grada Goražde, predstavnicima firme "Bosnaplast" koja je interes za investiranjem izrazila i registracijom firme u Goraždu, u oktobru ove godine, naglašeno je da bi se imovina dodijelila na korištenje bez naknade, s tim da se moraju ispuniti određeni preduslovi.

- Nakon što smo sa pismom namjere investitora upoznali Vladu BPK i jutros dobili saglasnost za pregovore, izvijestili smo investitora da smo spremni sa svoje strane krenuti u podršku ovoj investiciji na način da ćemo dati bivšu kasarnu Šišeta bez naknade, ukoliko se ispune oni uslovi koje mi zahtijevamo. To je prije svega da se u potpunosti osposobi ovaj objekat i prilagodi otvaranju ovog pogona, da se uradi pristupni put i da se sva električna energija, kanalizacija i svi propratni elementi finansiraju od strane investitora - pojasnila je premijerka Aida Obuća.

Ocijenila je značajnim mogućnost otvaranja novih radnih mjesta u BPK.

- To je firma koja prerađuje PET ambalažu i čvrste polinere, dakle, radi se o klasičnim plastičnim flašicama koje će se skupljati na području našeg kantona i prerađivati u ovoj firmi. Najbitnije u ovom trenutku je da će se otvoriti novih, za početak deset radnih mjesta. Prije nego što dođe do potpisivanja ugovora mi smo obavezni da dobijemo saglasnost vlade, prije svega da usvojimo odluku kojom se ovaj objekat daje na privremeno korištenje bez naknade i daje se ovlaštenje premijeru da potpiše ugovor o korištenju. Vremenski period na koji se daje na korištenje ne može biti duži od onog na koji je nama dato na korištenje a to je šesti mjesec 2023. godine - precizirala je Obuća.

Investitori iz Rusije spremnost za ulaganje na području Goražda izrazili su u septembru ove godine, kada su istakli da će u startu uložiti oko 300.000 eura i zaposliti deset radnika.

- Imao sam ponuda u BiH i u drugim mjestima ali sam izabrao ovaj kanton zbog otvorenosti i srdačnosti i spremnosti članova Vlade i gradonačelnika da budu pri pomoći i da bude uspješan biznis. Mi se bavimo reciklažom plastike odnosno ekološkim biznisom. Sljedeće srijede dogovorili smo se sa zadovoljstvom da ćemo početi sa prvim koracima i nadam se potpisati ugovor sa Vladom BPK Goražde. Spremni smo da uložimo novac u ovaj biznis i jako smo zadovoljni zbog toga - kazao je vlasnik firme "Bosnaplast" Ibrahim Bikiniev.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović također je izrazio spremnost Gradske uprave da učini što je potrebno.

- Vidjeli smo da se radi o ozbiljnom investitoru i održali sastanak s premijerkom i ministrima te zaista naišli na veliko razumjevanje.  I mi ćemo u najkraćem roku pripremiti sve i obezbjediti te dati upotrebnu dozvolu. Oni su u obavezi da pripreme teren i sam pristup kao i električnu energiju. Vlada BPK Goražde bi trebala da pripremi ugovor a čim bude potpisan mi smo spremni da izdamo sve potrebne dozvole - kazao je Ramović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'