Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 16:36 |

Bajramović: Nasilje se ne događa samo Romkinjama nego svim ženama

FENA Maja Nikolić

TUZLA,  26. Novembra ( FENA ) - U  Tuzli se mnogo govori o porastu nasilja nad ženama, posebno nad ženama Romkinjama. Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ kaže da se nasilje nad ženama mora spriječiti.

- Nažalost, nasilja nad ženama ima još uvijek i nasilje je u porastu. Iako nevladine organizacije i institucije rade na procesu zaustavljanja nasilja, ono je još uvijek prisutno i rekla bih sve prisutnije – kaže Indira Bajramović i dodaje da se ne treba praviti samo stigmatizacija nad Romkinjama. 

- Mi imamo jako bogatih i uglednih žena koje trpe nasilje, a u javnosti prevladava mišljenje da je siromaštvo uzrok nasilja. Žene koje danas u BiH trpe nasilje su advokatice, doktorice i žene koje su na veoma važnim pozicijama u našem društvu - ističe Bajramović.

Također, prevencija o nasilju ne znači da se o njemu educiraju samo žene nego prije svega muškarci.

- Mi svi uglavnom radimo sa ženama i djevojčicama, jer se sve više govori o vršnjačkom nasilju. Međutim, smatram da trebamo raditi i razgovarati s muškarcima. Oni su ti koji su u većini slučajeva počinioci nasilja - kaže predsjednica Udruženja "Bolja budućnost".

Od septembra do danas u BiH su ubijene četiri žene od trenutnih ili bivših partnera. Prema nalazima istraživanja o rasprostranjenosti nasilja u BiH više od polovine žena doživjelo je bar neki oblik nasilja nakon što je navršilo 15 godina. U Tuzlanskom kantonu u prvih šest mjeseci 2019. godine bilo je 178 prijava nasilja u porodici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta