Ekonomija     | 26.11.2019. 15:44 |

BiH pristupila konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je u Parizu pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe.

Potpisivanje je održano u okviru obilježavanja desetogodišnjice Globalnog foruma.

Multilateralna konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima (MAC) predstavlja najopširniji multilateralni instrument koji omogućava sve oblike međunarodne porezne suradnje, kao što su razmjena informacija na zahtjev, spontana razmjena informacija, simultane nadzore, obavljanje poreznih istraga u inozemstvu, dostavu dokumenata u drugoj državi, pomoć u prikupljanju poreza, mjere osiguranja, automatsku razmjenu poreznih informacija te zajedničke inspekcije, a sve u cilju borbe protiv porezne evazije i izbjegavanja plaćanja poreza.

Pristupanjem toj konvenciji Bosna i Hercegovina se pridružuje grupi od više od 125 zemalja potpisnica. 

U odnosu na bilateralne sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ta konvencija ima širu primjenu, te predstavlja pravni osnov za automatsku razmjenu informacija.

Ministarstvo financija i trezora BiH u postupcima međunarodne suradnje u porezne svrhe ima ulogu koordinatora između nadležnih institucija (Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo financija Republike Srpske i Direkcija za financije Brčko Distrikta), te predstavlja kontakt točku za suradnju s Globalnim forumom.

Nakon potpisivanja slijedi proces ratifikacije sukladno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Bosna i Hercegovina pristupila je Globalnom forumu u srpnju 2018., i time se obvezala da će provoditi standarde razmjene poreznih informacija, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo