Najave     | 26.11.2019. 13:04 |

Sjednica VSTV - Predstavljanje USAID-ovog projekta 'Pravosuđe protiv korupcije'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je redovnu sjednicu za 27. i 28. novembar, na kojoj bi trebale biti razmatrane informacije o finalizaciji Programa rada VSTV-a za 2020. godinu i Prijedlogu sadržaja i strukture Godišnjeg izvještaja Vijeća za 2019.,  te metodologija izrade reformskog programa.

Kako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno, na sjednici će, između ostalog, biti predstavljen USAID-ov projekt „Pravosuđe protiv korupcije“, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Također, planirano je da se članovi VSTV-a očituju u vezi s  Nacrtom Strategije za borbu protiv korupcije 2020-2024., kao i u kontekstu ažuriranja podataka o predmetima visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala.

U sklopu seta mjera u borbi protiv korupcije trebao bi biti razmatran i Nacrt smjernica za donošenje obavezujućeg uputstva o dodatnim kriterijima za zaključivanje sporazuma o priznanju krivice u predmetima korupcije, organiziranog kriminala i u drugim vrstama predmeta.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o dopunama Zakona o prekršajima BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH.

Na sjednici VSTV-a BiH trebalo bi, također, biti razmatrano pitanje podobnosti kandidata za obavljanje pravosudne funkcije u okviru pozitivnog zakonskog okvira, te donesen određeni broj odluka o prestanku, ili produženju mandata, te imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!