Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 12:49 |

Uputstvo Civilne zaštite o ponašanju u slučaju zemljotresa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Kantonalna uprava civilne zaštite KS izdala je upustvo o tome šta činiti u slučaju zemljotresa.

U upustvu se navodi mogućnost dodatnih potresa nakon prvog, zbog čega je potrebno napustiti objekat ukoliko je oštećen, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, bolesni, osobe s invaliditetom itd.

- Ukoliko se nalazite u oštećenom objektu i osjećate miris plina ili vidite pokidane kablove, ne palite svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija - kaže se u upustvu.

Ističe se da je potrebno, ukoliko vas zadesi zemljotres u zatvorenom prostoru, potrebno se spustiti na pod u pokriti glavu rukama. Ukoliko se nalazite u nižim prostorijama stana-kuće, potrebno je izaći na slobodan prostor, ali izbjegavati blizinu stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova, itd. Ukoliko se u slučaju zemljotresa nalazite na višim spratovima, potrebno je skloniti se pored nosivih zidova, odmaknuti se od staklenih površina, spoljnih zidova ili vrata, navodi se, između ostalog, u uputstvu.

Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomiču teško povrijeđene osobe. Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo