Ekonomija     | 26.11.2019. 13:29 |

Mjerama aktivne politike zapošljavanje do sada obuhvaćeno više od 8.500 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) – U okviru realizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja 2019, do sada je u ovoj godini ugovoreno više od 23 miliona KM, a zaposleno je 7.458 osoba sa evidencije nezaposlenih, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ)

Radi se o programu u sklopu kojeg su realizirane mjere - Prvo radno iskustvo, Prilika za sve – mogućnost produženog sufinansiranja zapošljavanja, Doprinos 500, Periodično zapošljavanje, Nova prilika, Javni radovi, Zapošljavanje žena i Tražim poslodavca te Služba u zajedničkim projektima.

Kada je riječ o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019 (mjere - Poduzetništvo za mlade, Poduzetništvo za sve, Poduzetništvo za žene i Druga prilika) do sada je ugovoreno više od pet miliona KM, a obuhvaćena je 1.091 osoba.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je istakla da je u toku svakodnevno zaključivanje ugovora o sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja, te se do kraja godine očekuje još veća realizacija pomenutih mjera aktivne politike zapošljavanja.

- Zadovoljni smo realizacijom mjera u ovoj godini. Trudili smo se da mjere aktivne politike zapošljavanja ove godine što više prilagodimo krajnjim korisnicima, te mislim da smo u tome uspjeli u velikoj mjeri. Ističemo da su poticaji blago povećani u odnosu na prošle godine te da je interes korisnika bio očekivano veliki - istakla je Lončar, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Krajem januara u Federaciji BiH na evidenciji bilo 268.870 nezaposlenih osoba

FZZZ novim programima planira sufinansiranje zapošljavanja oko 7.000 osoba

U FBiH broj nezaposlenih i dalje u padu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo