Svijet     | 25.11.2019. 14:40 |

Iran - Provladini protesti održani nakon višednevnih nemira

FENA Internet

DUBAI, 25. novembra (FENA) - Hiljade pristalica iranskog imamskog establišmenta okupilo se u ponedeljak u Teheranu, optužujući Sjedinjene Države i Izrael za podsticanje najnasilnijih antivladinih protesta u posljednjih deset godina u Islamskoj Republici.

Hiljade mladih Iranaca iz radničke klase izašlo je na ulice 15. novembra nakon što su najavljene povišice cijena goriva od najmanje 50 posto, izrazivši bijes zbog sve većeg povećanja troškova života kao rezultat obnovljenih američkih sankcija.

Demonstranti su ubrzo proširili svoje zahtjeve i uključili smjenu vjerskih vođa koje smatraju korumpiranim. U valu nasilja je došlo do paljenja najmanje 100 banaka i desetina zgrada, a to su najgori nemiri od sukoba izazvanih navodnom izbornom prevarom iz 2009. godine kada su snage sigurnosti usmrtile na desetine osoba.

U ponedjeljak je državna televizija objavila snimke demonstranata koji su skandirali "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu", dok su marširali prema teheranskom Trgu revolucije kako bi čuli govor zapovjednika elitne revolucionarne garde.

Državna televizija i ministarstvo vanjskih poslova promovisali su od nedjelje organizovani skup vlade, kao odgovor na zapadne izjave podrške protestima cijena goriva.

- Preporučujem da oni (strane zemlje) danas pogledaju marševe i vide ko su i šta žele pravi ljudi u Iranu i šta oni govore - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Islamska republika optužila je "razbojnike" povezane sa otpadnicima i stranim neprijateljima - Sjedinjenim Državama, Izraelom i Saudijskom Arabijom - da su izazvali ulične nemire, tokom kojih je Amnesty International naveo da je ubijeno oko 115 demonstranata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo