Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 14:15 |

PDP zatražio da paralment sutra razmatra Informaciju o Programu reformi za BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 25.novembra (FENA) – Klub poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpkse uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti Informacija o Programu reformi za BiH, i to, zbog važnosti dokumenta, pod tačkom dva dnevnog reda.

 -Povodom usvojenog Programa, predsjedavjući Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, te drugi domaći i međunarodni akteri u svojim izjavama su naveli da BiH i Republika Srpska nakon upućivanja ovog dokumenta u Brisel ulaze u Akcioni plan za članstvo (MAP), koji je propisani format isključivo za zemlje koje su donijele stratešku odluku da postanu punopravne članice Alijanse.

 S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH i funkcioneri vladajuće koalicije u RS tvrde da Program reformi ne uvodi Republiku Srpsku i BiH u MAP, te da će se saradnja sa NATO paktom nastaviti u postojećem formatu Individualnog akcionog plana parnerstva sa NATO (IPAP) – navedneo je u saopćenju PDP-a.

 Imajući to u vidu, PDP smatra da je nedopustivo, kako je navedneo, da tako važan dokument kojim se definiše put RS i BiH ka NATO integracijama bude tajan i da o njemu svoj stav ne zauzmu institucije RS, prije svega Narodna skupština i Vlada RS.

 -Imajući u vidu prethodne stavove i odluke koje su potvrđivane u Narodnoj skupštini RS na kojima je vladajuća koalicija okupljena oko SNSD gradila podršku naroda, PDP smatra da ne smiju ostati nikakve sumnje i nedorečenosti po pitanju dokumenta koji je potpisao srpski član Predsjedništva BiH. Narodni poslanici, ali i narod, imaju pravo da znaju šta se u njihovo ime odlučuje u Sarajevu, prije nego ovaj dokument bude poslat u NATO štab u Briselu, saopćeno je iz te stranke.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Narodna skupština RS usvojila Programa rada za 2024.

Počela redovna sjednica Narodne skupštine RS, na dnevnom redu 20 tačaka

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo