Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 13:05 |

Udruženje antifašista Goražde - Tolerancija i zajedništvo su naša budućnost

FENA Elma Geca

 GORAŽDE, 25.novembra (FENA) - Obilježavanje sedamdeset šeste godišnjice ZAVNOBIH-a i Drugog  zasjedanja AVNOJ-a kao i sam pečat državnosti, nose i pečat 74  godine od pobjede nad fašizmom – poručili su uz Dan državnosti BiH članovi   Udruženja antifašista  i boraca NOR-a Goražde.

Naglasili su da  sve obilježavamo u dramatičnim i haotičnim  međunarodnim odnosima, sve većem broju ratišta i neviđenoj  patnji miliona ljudi, ali i složenih i neizvjesnih prilika u samoj BiH iz koje stanovnici stalno odlaze.

- U vremenu u kojem živimo gdje je trend iseljavanja sve izraženiji i u kojem stanovnici sve teže žive, šutnja i pasivno promatranje znak su saučesništva i daljnjeg sunovrata, a to antifašistima nikada nije bila opcija - rečeno je na pres-konferenciji Udruženja antifašista i boraca NOR –a Goražde.

Podsjetili su da je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu postavilo čvrste temelje za obnovu državnosti BiH, nakon gubljenja samostalnosti 1463. godine od Osmanskog carstva.

- Za vrijeme njemačke fašističke okupacije glavnina Hitlerovih snaga je bila u BiH, a od sedam ofanziva, šest je organizirano na tlu Bosne i Hercegovine. I pored takve stvarnosti delegati svih naroda  izglasali su odluke koje su položile temelje obnovljene državnosti – kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Uzeir Živojević.

Dodao je da je to dokaz da nikada nije prekinuto nastojanje bh. patriota da se očuva njen identitet i učvrsti državno – pravni suverenitet te da je najbolji pokazatelj toga  i odbrambeno-oslobodilačka borba patriota svih narodnosti za vrijeme rata 1992.-1995. godine.

- Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana BiH te ujedno prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava i prava djece, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše jedine domovine koja je već treću deceniju na udaru nacional –fašističkih  agresorskih politika unutra i iz okruženja. To je prilika da se sjetimo jedinog delegata ZAVNOBIH-a iz istočne Bosne  Steve Helete,  ali i legendarnog komandanta Zaima Imamovića, kao i drugih branitelja Armije BiH palih za slobodu države Bosne i Hercegovine u posljednjem ratu“ – kazao je Živojević.

U udruženju antifašista i boraca NOR-a Goražde naglasili su da, iako je oružana agresija zaustavljena, svjedočimo da politički projekt nije.

-  O tome svjedoče dva entiteta i diskriminirajući političko-državni sustav. Svaki dan svjedočimo novim 'dogovorima' nacionalnih stranaka koji opet bude i hrane fašizam idejom stvaranja čistih nacionalnih prostora, zasebnim školovanjem te nacionalnim pripadanjem i moranjem biranja iz vlastitog naroda što omogućava ličnu korist za samo nekoliko pojedinaca.  Živimo u vremenu u kojem je partizanski pokret  obezvrijeđen, Tito se proglašava zločincem, pa su i naše organizacije i nama slični postali polulegalne organizacije s kojima nije dobro imati posla. I o tomu se šuti. Nije li to utiranje puta novom fašizmu pitaju se u Udruženju antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Smatraju da se mora složno dignuti glas za našu državu BiH, bez entiteta i "diskriminatorskog Ustava" te da je Dan državnosti Bosne i Hercegovine prilika da  kažemo  kako su tolerancija i zajedništvo  naša budućnost.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta