Bosna i Hercegovina     | 25.11.2019. 11:58 |

Izetbegović: Deblokiran NATO put BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s Programom reformi BiH, izjavio novinarima da je Bosna i Hercegovina pozvana u decembru prošle godine da podnese prvi ANP i „na bazi njega je urađen ovaj materijal koji je podržao NATO, koji su podržale zemlje Kvinte, radile na tom materijalu zajedno s članovima Predsjedništva“.

Po njegovim riječima, tim dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, dakle pregleda odbrane, deblokiran je proces rada Parlamentarne skupštine BiH, formiranja nove strukture vlasti.

- To je jedan dobar dokument, dobar kompromis. Zahvaljujem se i Miloradu Dodiku što je na kraju krajeva imao snage da uradi takvu stvar – naveo je Izetbegović.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH je nedavno donijelo odluku da će u NATO sjedište u Bruxellesu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH. 

Izetbegović je, upitan o formiranju vlasti na federalnom nivou, kazao kako misli da je to proces koji treba sada krenuti paralelno, „to treba biti jedan paket koji će obuhvatiti i federalni nivo i preostale kantone“.    

Upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je 'BiH zajednička, a Republika srpska naša', Izetbegović je istaknuo da je svaki pedalj ove zemlje zajednički, te da „ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko, osim naziva Republika Srpska“.    

- A ne znam ni hoće li to tako ostati ako Dodik nastavi sa ovakvim izjavama – kazao je Izetbegović.   

Dodik je, između ostalog, jučer izjavio da Bošnjaci „moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša“.

Pogledajte http://fena.ba/video/3714

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-lsIsv1Tn24ysVDR_5lwKdWNn5616iVx?usp=sharing

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Izetbegović s ambasadorom Norveške o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo