Stranačke aktivnosti     | 25.11.2019. 11:44 |

Saopćenje Naroda i pravde

FENA Saopćenje

SVEČANA AKADEMIJA NARODA I PRAVDE

Svečana akademija Naroda i Pravde povodom Dana državnosti: Nastavimo graditi našu domovinu

U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u nedjelju navečer, 24.11.2019. godine, održana je svečana akademija povodom 25. novembra - Dana državnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Izvođenjem himne, prigodnim muzičkim i dramskim programom, te obraćanjima zvanica na akademiji se prisjetilo ključnih događaja iz bogate historije Bosne i Hercegovine koji su vodili ka nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se ispred SABNOR-a obratio Nijaz Skenderagić rekavši kako je žalosno što je Akademija u organizaciji Naroda i Pravde, jedan od rijetki događaj koji organizuju političke stranke, a kojim se prisjeća na jedan od najvažnijih događaja iz bosanskohercegovačke historije. Skenderagić je podsjetio na historijske okolnosti u kojima je održano zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943.

„Odluke ZAVNOBiH-a slomila su krila jastrebovima iz Zagreba i Beograda koji su oduvijek imali pretenzije na našu domovinu“, kazao je Skenderagić podsjetivši  da je na zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena i Deklaracija o ljudskim pravima i slobodama, koja je zagarantirala temeljna ljudska prava svim građanima i građankama BiH. Skenderagić je rekao i kako svjedočimo historijskom revizionizmu koji nastoji izjednačiti žrtve i agresore, četnike i partizane, fašiste i antifašiste...

„Antifašizam nije i ne može biti vlasništvo bilo kojeg naroda i bilo koje političke stranke. Po našem mišljenju antifašizam bi morao biti temeljno određenje svih stranaka“, rekao je Skenderagić prisjetivši se nekih historijskih ličnosti koje su, okupljene oko ZAVNOBiH-a, odigrale značajnu ulogu u obnovi bosanskohercegovačke državnosti.

General Mustafa Polutak, predsjednika Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH, podsjetio je da su se u Bosni i Hercegovini branili osnovni postulati civilizacije: pravda, zajednički život, poštovanje drugog i drugačijeg, jednakopravnost i čast.

„Boreći se u najtežim ratnim uslovima naši najhrabriji sinovi nisu štedjeli ni svoje živote u najsloženijim borbenim zadacima u odbrani domovine koju je napala jedna od najmoćnijih armija u Evropi“, rečeno je na Akademiji.

„Danas svjetska javnost zna ko je izvršio agresiju na BiH kao i o razmjerama zločina nad BiH i zločina genocida nad Bošnjacima“, kazao je general Polutak, podsjetivši na višestoljetne ideologije kojima je osnovni cilj nestanak Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, kao domaćin svečane akademije, kazao je da mu je čast što Narod i Pravda već u prvoj godini postojanja može organizirati ovakvu akademiju na kojoj se zajednički prisjećamo najboljih sinova i kćeri naše domovine.

„Večeras se prisjećamo obnovljene državnosti 1943. godine i odbranjene državnosti 1992. godine. Narod i Pravda je stranka koja pokušava čuvati sjećanje na našu prošlost. Naša je domovina nadživjela sve imperije i osvajače, nadživjet će i nas kao i one koji je danas napadaju“, kazao je Konaković.

Konaković je podsjetio da Narod i Pravda baštini sve tekovine antifašističkih borbi, pri čemu su njeni najhrabriji sinovi uvijek bili spremni stati na branik svoje domovine.

„Kao sudionik časne odbrane 1992-1995. mogu reći da smo branili i odbranili svoje domove. Danas BiH nije onakva kakvu smo je željeli. To nam ne smije biti alibi, mi moramo nastaviti graditi našu domovinu i braniti je od svih nasrtaja, i od onih iznutra i od onih izvana. Na ovom časnom mjestu možemo poručiti da će, ako naši susjedi i pomisle nekim novim fašizmom krenuti osvajati Bosnu nasuprot sebe imati stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Također, na nama je zadatak i da od dejtonske BiH napravimo evropsku BiH, državu u kojoj će ljudi ostajati. Ne libimo se poručiti ni onima koji svoje lične interese stavljaju ispred interesa domovine da će se politika u budućnosti voditi na potpuno drugim temeljima, pri čemu će interes naše domovine i naših građana biti ispred svakog ličnog interesa“, kazao je Konaković, čestitavši svim građanima BiH Dan državnosti.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo