Regija     | 25.11.2019. 11:08 |

Balkanske novinske agencije dogovorile uspostavu platforme za promociju turizma

FENA Internet

TIRANA, 25. novembra (FENA) - Federalna novinska agencija (FENA) sudjelovala je na 28. skupštini Asocijacije balkanskih novinskih agencija Jugoistočne Evrope (ABNA-SEE) koja je proteklog vikenda održana u Tirani.

Odlukom članova skupštine Albanska novinska agencija (ATA), odnosno generalna direktora ove agencije Armela Krasniqi, preuzela je jednogodišnje predsjedanje Asocijacijom. Planirano je da se naredna generalna skupština, u jesen 2020. godine, održi na Kosovu.

Razgovori između članova ABNA-SEE fokusirali su se na načine uspostave platforme za e-knjige kojoj bi doprinosile sve članice ABNA-e sa izvještajima i reportažnim pričama vezanim se turizam, bogatstvo i tradiciju kulturnog nasljeđa, historijske spomenike i spomenike prirode, turističke atrakcije i odredišta, kulinarske i drugi aspekte koji promovišu turistički potencijal zemalja u regionu.

Agencije članice složile su se da će platformu koristiti kao putokaz za sve turiste koji posjećuju regiju. Platforma će sadržavati glavne atrakcije i odredišta koje strani turisti mogu posjetiti u svakoj od balkanskih zemalja. 

Generalna skupština ABNA-SEE održana je nakon konferencije na temu "Mediji i turizam, ideje i rješenja", čiji je cilj bio upravo otvaranje novih kanala komunikacije u cilju promocije turizma u balkanskim zemljama.

ABNA-SEE osnovana je 1995. godine sa ciljem razvoja veće saradnje između novinskih agencija u regiji, kao i uspostavljanju atmosfere mira, prijateljstva, sigurnosti i saradnje na Balkanu. Osim FENA-e, članice ABNA-SE su SRNA (BiH), AGERPRES (Rumunija), ANA-MPA (Grčka), ANADOLU (Turska), ATA (Albanija), BTA (Bugarska), CNA (Cipar), HINA ( Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), KosovaPress (Kosovo) i TANJUG (Srbija).

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 18.03.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 18.03.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 16.03.2024. godine (subota)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom