Bosna i Hercegovina     | 24.11.2019. 20:35 |

IZ u BiH bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić' u Bihaću donirala hemodijalizni aparat

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Islamska zajednica u BiH je posredstvom Vakufske direkcije i Fondacije "En-Nedžat" iz Kuvajta kantonalnoj bolnici "dr. Irfan Ljubijankić" donirala jedan aparat za hemodijalizni centar.

Uime Islamske zajednice i Muftijstva bihaćkog na predaji aparata prisutni su bili savjetnik reisu-l-uleme Hasan-ef. Makić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mensur-ef. Ćehić, te rukovodilac Službe za finansijske i administrativno pravne poslove Sabahudin-ef. Begić, dok je uime fondacije "En-Nedžat" prisustvovao dr. Muhammed El-Ensari.

Hasan-ef. Makić je naglasio da je podrška Bosni i Hercegovini od te organizacije pristizala u kontinuitetu i da se nada da će se nastaviti plodonosna saradnja.

Prilikom posjete hemodijaliznom centru kantonalne bolnice u Bihaću dr. El-Ensari se dodatno informisao o stanju hemodijaliznih aparata koji su trenutno u funkciji, broju pacijenata i uvjetima u kojima rade zdravstveni radnici. Naglasio je da je neophodno u narednom periodu ojačati saradnju i pružiti dodatnu podršku zdravstvenim ustanovama.

- Ovo je prva faza gdje kroz posjete zdravstvenim ustanovama želimo snimiti činjenično stanje i u narednoj godini nastojati da damo isto tako doprinos i olakšamo na ovaj način ljudima koji imaju potrebu za ovakvim aparatima, ali i zdravstvenim radnicima koji su na usluzi hemodijaliznim pacijentima – istakao je dr. El-Ensari.

O značaju ovakve donacije za hemodijalizni odjel kantonalne bolnice u Bihaću dr. Mediha Puškar je istakla da je ovo više nego značajna donacija ovom centru s obzirom na dotrajale aparate i sve veću potrebu za korištenje takvih aparata.

- Ovo je više nego vrijedna donacija s obzirom na to da imamo aparate koji su stari i dotrajali i koji su prešli maksimum radnih sati i sretna okolnost jeste da smo tridesetak pacijenata preselili u dijalizni centar Cazin i na takav način zadržavamo trend nesmetanog rada, ali se nadamo da će ovakve i slične donacije, kao i nabavka novih aparata poboljšati kvalitet zdravstvene usluge u našoj zdravstvenoj ustanovi – izjavila je dr. Puškar.

Prethodno su predstavnici organizacije "En-Nedžat" posjetili sjedište Muftijstva bihaćkog gdje ih je primio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić, koji ih je upoznao sa stanjem infrastruktrure i vjerskog života na prostoru bihaćkog muftijstva.

Goste iz Kuvajta je posebno obradovala činjenica da je velika većina infrastrukturnih projekata Islamske zajednice realizovano uz pomoć i podršku lokalnog stanovništva i da će buduća saradnja ove Fondacije i Muftijstva bihaćkog biti intenzivnija na vjerskim i  opštedruštvenim projektima, saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kineski ambasador u BiH uručio hemodijalizni aparat kantonalnoj bolnici Goražde

Isporučen i drugi hemodijalizni aparat koji je nabavila Općina Stari Grad

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo