Bosna i Hercegovina     | 24.11.2019. 16:22 |

U Prijedoru obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju i akademijom u prisustvu brojnih zvanica i gostiju obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru.

Među prisutnima je bio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao i brojne patriote i saborci, komandanti. U obraćanjima prisutni su kazali da se treba sjetiti svih onih koji su kroz historiju branili i čuvali državnost Bosne i Hercegovine.

Naveli su da su tokom historije kroz Bosnu i Hercegovinu prolazile razne vojske, ali da je ova zemlja opstajala. Istakli su i da nikada ne smijemo zaboraviti sve koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih naroda koji u njoj žive.

Poručeno je da se trebamo prisjetiti i svečano obilježiti taj veliki praznik države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana na svakom pedlju domovine. Dan kada je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a čijim će odlukama biti potvrđena viševjekovna državnost BiH kao zajedničke domovine svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku i svaku drugu pripadnost.

Ministar Bukvarević je uz čestitke kazao kako je izuzetno sretan što se Dan državnosti obilježava u Prijedoru te da je to dobra poruka, da je 25. novembar praznik svih građana koji vole ovu državu i koji je doživljavaju kao svoju domovinu.

- Bosna i Hercegovina i njeni narodi su kroz historiju plaćali visoku cijenu da odbrane i očuvaju jedinstveni bosanskohercegovački duh. I bez obzira na tu visoku cijenu, nikada nisu odustali od toga. Siguran sam da nikada i neće jer bi time odustali od bića ove zemlje. Armija RBiH je također bila antifašistička i u posljednjem ratu kada je izvršena brutalna agresija na našu državu pokazali smo da su narodi koji žive na ovim prostorima zadržali duh antifašizma koji se prožima stotinama godina unazad - podvukao je Bukvarević.

Osvrnuo se također na jučerašnje hapšenje Osmana Osmanovića te istakao da je takav čin dokaz agresije na istinu o časnoj odbrani branilaca. Poručio je da će Federalno ministarstvo u skladu sa svim raspoloživim mogućnostima podržavati sve branioce u dokazivanju istine, a da je potrebno u ovom trenutku politički, pravno i finansijski pružiti podršku svim braniocima i komandantima protiv kojih se vode procesi.

Naveo je da je ovo još jedan sraman čin te da su branioci Armije i MUP-a RBiH bili pripadnici herojske armije koja se časno odbranila od agresora.

Prisutnima su se obratili i Dževad Smajić, predsjednik Udruženja veterana Krajine 1992-1995 koje je organizator današnjih aktivnosti, kao i bivši pripadnici 17. viteške krajiške brdske brigade Osman Menković, Suad Jusović i Zlatko Škerić, a sadržaj akademije su upotpunili učenici iz Kozarca koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program, saopćeno je iz Kabineta ministra Salke Bukvarevića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'