Bosna i Hercegovina     | 24.11.2019. 14:28 |

Spahić: Dan državnosti je praznik građana evropske BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Dan državnosti Bosne i Hercegovine praznik je građana evropske BiH - ocijenio je predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić, čestitajući taj praznik svim bosanskohercegovačkim državljanima u zemlji i onima koji žive u drugim državama.

Spahić je podsjetio da je 25. novembra 1943. godine održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, kada je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene povijesne granice BiH i njen državotvorni kontinuitet od vremena srednjovjekovne Bosne.

Te su odluke, navodi Spahić, potvrđene i na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu 30. juna 1944., kao i na  Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

Spahić smatra da su u modernoj povijesti BiH od posebnog značaja tri historijska događaja: usvajanje Ustava SR BiH na zasjedanju Skupštine SR BiH 1974., referendum o nezavisnosti 1992., kao i prijem Republike BiH u članstvo Ujedinjenih nacija 22. maja 1992.

- Potrebno je da suštinski jačamo evropsko građansko društvo u BiH i da zajedno sa Oružanim snagama BiH budemo jedinstvena snaga mira, slobode, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suvereniteta, sigurnosti i bezbjednosti BiH. Zemlja smo koja poštuje svoje susjede i u Evropi i svijetu uživa ugled miroljubljive i slobodarske države koja se ne miješa u njihove unutrašnje odnose i očekujemo jednak odnos prema BiH i od bliskih i od dalekih susjeda - navodi se u čestitki.

Spahić zaključuje da je povijest naše zemlje slojevita i svako poništavanje bogatstva raznolikosti bh. društva poništava naše i evropsko jedinstvo u razlikama, vodi podjelama i razaranju bića BiH te nas udaljava od stvarnih interesa i potreba građana BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Bećirović: Korijeni naše države izuzetno jaki i ne mogu ih 'iščupati' mali i prolazni politikanti

Komšić: ZAVNOBIH označava prekid kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta