Magazin     | 24.11.2019. 09:25 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. studenoga (FENA) - 

- 1632. Rođen Baruch de Spinoza, nizozemski filozof, jedan od najznačajnijih predstavnika racionalističke filozofije. Njegov kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvao je gnjev u teološkim krugovima.

- 1642. Nizozemski moreplovac Abel Jansen Tasman otkrio je južno od Australije otok i nazvao ga Van Dimenova zemlja, koji je kasnije njemu u čast nazvano Tasmanija.

- 1833. Rođen Jovan Jovanović Zmaj, srpski književnik. Pored Đure Jakšića, Zmaj je drugi veliki liričar srpskog romantizma.

- 1859. U Londonu objavljena knjiga engleskog prirodnjaka Charlesa Darwina "Porijeklo vrsta". Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je kontroverze u znanstvenim, ali i u crkvenim krugovima.

- 1864. Rođen Henri de Toulouse-Lautrec, francuski slikar, majstor litografije, jedan od velikana impresionizma 19. stoljeća.

- 1957. Umro Diego Rivera, čuveni meksički slikar i komunistički aktivista. Proslavio se monumentalnim muralima u javnim ustanovama u Meksiku. 

- 1963. Dva dana nakon atentata u Dallasu na predsjednika SAD-a Johna Kennedyja, Jack Ruby je u policijskoj stanici ubio iz revolvera Leeja Harveya Oswalda, koji je bio osumnjičen za atentat.

- 1974. Predsjednik SAD-a Gerald Ford i sovjetski lider Leonid Brežnjev postigli su u Vladivostoku privremeni sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog nuklearnog oružja.

- 1976. U potresu koji je razorio grad Muradije i stotine sela na istoku Turske poginulo je oko 5.300 ljudi, a 50.000 je ostalo bez domova.

- 1989. Pod pritiskom masovnih demonstracija u Pragu kompletno rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke podnijelo ostavke, uključujući generalnog tajnika Miloša Jakeša.

- 1991. Umro Freddie Mercury, britanski pjevač i glazbenik. Rođen je kao Farrokh Bulsara u Zanzibaru 1946. godine, u Velikoj Britaniji je postao poznat kao pjevač grupe Queen i po svom energičnom stilu nastupanja.

- 1995. Irci na referendumu tijesnom većinom od 50,28 posto izglasali legalizaciju razvoda braka.

- 2015. Na tursko-sirijskoj granici oboren ruski zrakoplov Su-24. Zrakoplov je oborio turski F-16, što je izazvalo krizu između dviju zemalja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana