Bosna i Hercegovina     | 23.11.2019. 16:30 |

Zenička bolnica kuvajtskom donacijom nastavlja zanavljati Odjel hemodijalize

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. novembra (FENA) - Savjetnik u Ambasadi Kuvajta za Bosnu i Hercegovini u Sarajevu Hamad Othman Bin Eidan uručio je danas načelnici Odjela za hemodijalizu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) dr. Lejli Hantalašević- Bečić dva nova dijalizatora, koji su donacija kuvajtske Fondacije “Al-Najat”.

-Zadovoljstvo mi je da uime države Kuvajt, njenog emira i našeg naroda dodjelimo ove hemodijalizne aparate. Zadovoljstvo mi je i da su Emir Kuvajta, koji je proglašen liderom humanitarnog rada, kao i državljani Kuvajta sa svojim institucijama, uvijek uz projekte opšteg značaja te daju podršku onim kojima je ona i najpotrebnija - kazao je savjetnik Bin Eidan, koji je istakao da je Fondacija “Al Najat” i do sada uspješno sarađivala s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH te da će nastaviti pomagati ustanove i građane BiH.

Posredstvom Vakufske direkcije IZBiH, kuvajtska fondacija donirat će ukupno 10 hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH, vrijednosti 200.000 KM, od kojih su tri aparta stigla u Zeničko-dobojski kanton. Treći će u utorak, 26. novembra, biti uručen Općoj bolnici Tešanj.

-Starost naših mašina bila je 13,5 godina, ali u zadnje vrijeme, zahvaljujući našem menadžmentu i ljudima dobre volje, došlo je do popriličnog zanavljanja mašina. Ova nam donacija, zaista, puno znači. Radi se o dvije mašine 5008, koje mogu da rade tri vrste tretmana: hemofiltraciju, hemodijalizu, hemodijafiltraciju, što je jako bitno u određenim teškim stanjima naših pacijenata- kaže dr. Hantalašević- Bečić, koja dodaje kako imaju dovoljno mašina, ali da je potrebno i nastaviti proces zanavljanja.

Ona napominje kako se na tom odjelu te u tri satelitska centra KBZ-a, stacioniranim u domovima zdravlja u Visokom, Žepču i Kakanju, u ovom trenutku dijalizira 170 pacijenata, koji sedmično imaju tri postupka dijalize.

Međutim, u zavisnosti od bolesti i same želje pacijenata, napominje dr. Hantalašević- Bečić, postupke dijalize prilagođavaju svojim pacijentima.

Zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević, koji je uime IZBiH prisustovao uručenju donacije, poručio je kako mu je zadovoljstvo što u danima Mevluda i pred Dan državnosti BiH - 25. novembar, narodu BiH predaju ovu donaciju.

-Opredjeljenje IZBiH je ne samo da se brine o duhovnim potrebama naših muslimana i općenito svih ljudi i građana BiH, nego i da doprinese, koliko je to moguće, boljem življenju i tretmanu osoba i bolesnika kojima je taj tretman posebno potreban. U tom pogledu, nama je čast što smo, zajedno s drugim faktorima, koji su doprinjeli ovome, olakšamo život i svakodnevno življenje ranjivim kategorijama, kao što je to ova vrsta bolesnika u našoj KBZ - istakao je muftija Dizdarević.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'