Bosna i Hercegovina     | 23.11.2019. 10:10 |

Ilegalni migranti izvršili 18 krivičnih djela u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23.novembra (FENA) - Ilegalni migranti su na području Republike Srpske (RS) izvršili 18 krivičnih djela, najviše iz oblasti imovinskih delikata, podaci su entitetske policije.

Od ukupng broja četiri su evidentirana prošle godine, a 14 krivičnih djela tokom ove godine.

-Policija prema migrantima nije upotrebljavala bilo kakav oblik sile i u svim slučajevima je postupala u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima – navodi se u odgovoru iz MUPRS-a na pitanje poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj slupštini RS-a Radovana Vukovića.

Napominje se da policija RS provodi pojačane aktivnosti na praćenju ulaska i pronalasku ilegalnih migranata i njihovoj predaji nadležnim organima s nivoa BiH (Službi za strance ili Graničnoj policiji), ili, ukoliko posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, tada se upućuju u smjeru koji je naveden u potvrdi, i to prema Sektoru za azil u Sarajevu ili u privremene prihvatne centre u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Bihaću.

Podsjeća se da je entitetska vlada 3. augusta 2018. godine formirala Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS. 

Zadatak tog tijela je da operativno provodi aktivnosti s ciljem nadziranog praćenja kretanja ilegalnih migranata i njihovog prolaska kroz RS, jer, kako se navodi, na teritoriji tog bh. entiteta, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske je član Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH-Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH. Na svim sjednicama Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, učestvuje i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Policiju Brčkog posjetili članovi Asocijacije vojno diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo