Najave     | 27.11.2019. 11:12 |

Italija i Bosna i Hercegovina obilježavaju 155 godina diplomatskih odnosa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini 28. i 29. novembra organizuje konferenciju “Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća – 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu”.

Konferencija će kroz četiri panel diskusije obuhvatiti teme historije, politike, kulture i saradnje uz osvrte panelista iz Italije i Bosne i Hercegovine te predstavnika Evropske unije i partnerskih institucija.

Učešće u radu konferencije najavila je parlamentarna Komisija za vanjske i evropske poslove italijanskog Predstavničkog doma, uz prisustvo predsjednice Komisije Marte Grande, potpredsjednika Piera Fassina i Maurizija Lupija.

- Ako postoji neki aspekt koji je naročito upadljiv u odnosima između Italije i Bosne i Hercegovine kroz stoljeća, onda je to činjenica da su dvije zemlje koje nemaju zajedničku granicu rijetko bile tako čvrsto povezane historijskim i ljudskim vezama - riječi su ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nicole Minasija , zapisane u uvodnom tekstu knjige “Italija i Bosna i Hercegovina. 155 godina zajedničke historije“.

Ova knjiga je štampana povodom obilježavanja 155 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Tajani i Schallenberg: Sada je vrijeme da BiH završi potrebne reforme i konačno pređe ciljnu liniju

Premijer Uk i ambasador Di Ruzza o uspostavi novih aviolinija i izgradnji Muzeja Ars Aevi

Baletno muzička predstava 'Leonardo' 'Nestor Theater Company' na sceni SARTR-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo