Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 18:06 |

Sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH okupila 400 učesnika, 600 studenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama u organizaciji revizorsko konsultantske kompanije Deloitte i skupine partnera, obilježena je  u periodu od 18. do 22. novembra  prvi put u BiH s ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

U toku pet dana trajanja ove inicijative održane su dvije 2 konferencije, dva  događaja i jedan webinar, te u svim aktivnostima učestvovalo je 58 govornika i predavača, više od  400 učesnika i 600 studenata, a  koji su učestvovali u istraživanju.

Prva dva dana održane su konferencije koje su okupile predavače i eksperte iz regije i svijeta, dok su posljednja tri dana Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH, obuhvatila raznolike teme: reforma vladavine prava, forenzička istraga, pranje novca, interna revizija, porezne prevare.

Povodom ove inicijative, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je diskusiju sa predstavnicima projekata Evropske unije u oblasti vladavine prava kako bi istakli značaj napretka reformskih procesa u ovoj oblasti.

- Bosna i Hercegovina treba iznaći sistemska rješenja za jačanje vladavine prava, temeljnu vrijednost Evropske unije koju svaka buduća zemlja članica mora u potpunosti poštovati. Današnja diskusija sa projektima Evropske unije je dio naše inicijative da se proces reforme vladavine prava u BiH dodatno osnaži i ubrza. Naši projekti podržavaju ovaj proces i drago nam je da zajedno radimo na jačanju vladavine prava u BiH - rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tokom diskusije sa predstavnicima pravosuđa, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, istaknute su ključne prepreke u reformskom procesu. Iako se većina učesnika slaže da je potrebno prevazići zastoj provedbe reformi uzrokovan „nedostatkom političke volje“, istaknuta je i kolektivna odgovornost građana koji trebaju zahtijevati promjene.

Naš cilj je podizanje svijesti javnosti o značaju razumijevanja kompleksnosti pitanja prevara, korupcije i kriminala u ovoj zemlji. Želimo informisati mlade i građane o mogućim preventivnim mjerama i raditi zajedno kako bi se iznašla održiva rješenja i postigli korisni rezultati - naglasila je Sabina Softić, glavna partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju, Deloitte BiH.

Posebnu pažnju u toku Sedmice podizanja svijesti o prevarama Deloitte je posvetio studentima i mladima kroz organizaciju različitih aktivnosti – istraživanje o percepciji studenata o prevari i korupciji u BiH, takmičenje „Reci ne prevari i korupciji svojim Instagram profilom“ te „Financial Crime Academy“ koje je održano u srijedu, 20. novembra, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te kojem je prisustvovalo više od 70 studenata.

Adnan Bahtanović, viši menadžer za usluge revizije i Vedran Arnautović, menadžer za usluge finansijskog savjetovanja u Deloitteu BiH govorili su o forenzičkim istragama i konceptu prevare sa psihološkog aspekta, te predstavili i nekoliko primjera iz prakse. Damjan Rezek, ekspert u EU IPA projektu „Podrška borbi protiv pranja novca“ održao je predavanje i studije slučaja na temu pranja novca, a Muamer Kosovac iz Tima za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo predstavio je studije slučaja na temu sistema internih kontrola. Svaka od tema naišla je na značajnu zainteresovanost i angažman studenata koji su aktivno učestvovali u svim diskusijama.

U okviru ove inicijative, u petak, 22. novembra, održan je i webinar na temu „Razlika između umanjenja porezne obaveze i izbjegavanja poreza i kako umanjiti rizik od pogrešne klasifikacije“ koju je predstavio Emir Ibišević, direktor i voditelj Odjela za poreze, pravne službe i BPS, Deloitte BiH, saopćeno je iz Deloittea.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podrška poduzetništvu u partnerstvu Sparkasse Bank, EFSE-a i Deloittea

Deloitte CE Technology Fast 50 u 2022. godini ima novi rekord za prosječnu stopu rasta kompanije

DBM - Investiranje u digitalizaciju za banke ostaje prioritet i srž poslovne strategije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo