Regija     | 22.11.2019. 16:28 |

Vučić i Pendarovski: Dobra suradnja, različita gledišta na neovisnost Kosova

FENA Agencije

BEOGRAD, 22. studenoga (FENA) - Srbija i Sjeverna Makedonija imaju veoma dobre odnose i više uzajamnog povjerenja nego prije par godina i ti će odnosi, unatoč različitim gledištima na neovisnost Kosova i članstvo u NATO, ići samo u boljem smjeru, ocijenili su u petak u Beogradu predsjednici dviju država Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski.

Osim razlika o priznanju neovisnosti Kosova, nemamo nijedno otvoreno bilateralno pitanje, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s Pendarovskim, koji je danas započeo dvodnevni posjet Srbiji.

Pendarovski je potvrdio da su odnosi odlični, bez spornih točaka.

"O različitim gledištima razgovaramo kao prijatelji. Radujem se što iz Skoplja i Beograda poručujemo da Europska unija ne smije zaboraviti zapadni Balkan", rekao je Pendarovski.

On je naglasio kako "za Sjevernu Makedoniju ne postoji alternativa članstvu u EU".

"Europske integracije su najbolji način za demokratsku transformaciju naših društava", ocijenio je Pendarovski.

Prema njegovim riječima, dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa "ne smije zalaziti u suverenitet drugih država zapadnog Balkana".

Srbijanski predsjednik izjavio je kako "nije siguran da Europska unija zna šta želi sa zemljama zapadnog Balkana". "Ne ovisi sve o nama, ali trebamo se dogovoriti kako ćemo u budućnost, kako da budemo uspješniji, otvorimo pruge, ceste", rekao je Vučić, prenosi Hina.

Na nedavnom dvodnevnom samitu čelnika tri zapadnobalkanske zemlje, održanom 10. studenog u Ohridu, postignut je dogovor o tome da građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije mogu putovati preko granica triju zemalja samo s osobnom iskaznicom, a inicijativa čiji je cilj sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala nazvana je "mali Schengen".

Čelnici zemalja zapadnog Balkana raspravljali su o konkretnim koracima poticanja zajedničkog projekta regionalnog tržišta, nedugo nakon što je Europska unija odbila otvoriti pregovore o pristupanju EU-u sa Skopljem i s Tiranom.

Za uspostavu "malog Schengena" neophodno je donijeti niz konkretnih mjera, propisa i zakona, rekli su u Ohridu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te makedonski i albanski premijeri Zoran Zaev i Edi Rama.

Akcijski plan uz ostalo predviđa cjelodnevni rad granica i kretanje samo s osobnom iskaznicom između tri zemlje, brze prometne trake za kamione na graničnim prijelazima, mjere za uzajamno priznavanje svih dokumenata za hranu i veterinu, uzajamno priznanje diplome između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije i dr.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!