Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 14:37 |

Zvaničnici RS očekuju deblokadu projekata koji čekaju saglasnost na nivou BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22.novembra (FENA) - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine s, kako je rekla, velikim aktivizmom pokrene priču o mehanizmu koordinacije, jer je svima potrebna, ne samo zbog Evropske unije, već i za realizaciju projekata.

Smatra da je potreban nastavak Reformske agende, koji se nazire kroz dokument koji su potpisale dvije entitetske vlade, a odnosi se na nastavak važnih ekonomsko-socijalnih pitanja.


Dodala je da najveći teret nose entitetske vlade, ali je za određena pitanja potrebno imati ili dobru koordinacionu tačku ili određene stvari koje moraju da se dešavaju na nivou BiH.

Navodeći kako su RS potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH i da vjeruje da će ih konačno dobiti, ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da očekuje da se nakon formiranja vlasti na nivou BiH počnu dogovarati i rješavati stvari na osnovu dogovora, jer u prethodnom periodu nije postojala ni prava kombinacija između različitih nivoa vlasti, niti, kako tvrdi, poštovanje koje je trebalo biti iskazano prema RS.

Potrebno je, ističe, i da ozbiljno pristupi razgovorima s finansijskim međunarodnim organizacijama kako bi vidjeli na koji način da se završe projekti koji su već u igri jer neki od njih čekaju ratifikaciju.

I predsjednik entitetske vlade Radovan Višković rekao je da će formiranje vlasti na nivou BiH nakon 13 mjeseci čekanja odblokirati mnoge projekte važne za RS te da će vladajuća struktura u naredne tri godine pokazati kako treba vladati i imati koordinaciju vlasti entiteta i Vijeća ministara.

Po njegovim riječima, formiranjem Vijeća ministara bit će odblokiran projekat obilaznice kod Doboja, vrijedan 150 miliona eura.

 -Nadam se da će do kraja godine ili početkom iduće to ratifikovati Parlamentarna skupština BiH i da onda idemo na raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača - pojasnio je Višković.

Kazao je da treba riješiti i pitanje "Elektroprenosa BiH", gdje ima blizu 200 miliona KM koje treba plasirati u investicije i skoro 150 radnika koji su po raznim osnovama napustili to preduzeće.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'