Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 13:14 |

Osmanović-Uebber: Deminiranje i pitanja mladih u fokusu saradnje BiH i Njemačke

FENA Saopćenje

 

 SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa novoimenovanom ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber o temama koje se tiču saradnje dvije zemlje. Naglašeno je da će deminiranje i oblast mladih i dalje biti u fokusu saradnje.

-Zahvalni smo Njemačkoj na dosadašnjoj podršci procesu deminiranja u BiH. Uloženo je oko 36 miliona eura u ovu oblast, a nadamo se da ćemo podršku imati i dalje jer proces deminiranja u velikoj mjeri zavisi od donatora - rekao je ministar Osmanović.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber rekla je da očekuje nastavak saradnje kako bi proces deminiranja bio završen do 2025. godine. Najavila je mogućnost da se Bosni i Hercegovini ponudi partnerstvo u dugoročnim projektima kako bi se riješilo ovo pitanje.

Uebber je izrazila i veliku zainteresiranost svoje zemlje za uspješno funkcioniranje Regionalnog centra za saradnju mladih RYCO. U razgovoru je konstatovano da organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine imaju izuzetno kvalitetne projekte za podršku iz fondova Centra, a kao poseban kvalitet, naglašeno je da je riječ o zajedničkim projektima mladih iz oba entiteta, ali i u saradnji sa inozemnim organizacijama.

Ministar Osmanović i ambasadorica Uebber izrazili su zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u konstituisanju vlasti u Bosni i Hercegovini i izrazili očekivanje da će biti otkočeni procesi i nastavljeni projekti u interesu svih građana BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'