Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 12:18 |

Završen Kongres 'Djeca - Stubovi svijeta': Mi ćemo promijeniti svijet na bolje

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Podjelom zahvalnica i slanjem poruka djeci svijeta, danas je u Sarajevu završen Peti višednevni međunarodni kongres "Djeca - Stubovi svijeta" koje je istoimeno udruženje iz Bosne i Hercegovine organiziralo od 18. do 22. novembra.

Oko 90 učenika osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Jajca i Beograda je u proteklim danima razgovaralo o temama: "Etika poslovanja - Stop korupciji", "Ja, učenik, moj korak u Evropsku uniju", "Moral, znanje - dar, dug domovini", "Ubojito sredstvo u džepu maloljetnika" i "Respekt prema roditeljima i starijim osobama".

Predsjednica Udruženja "Djeca - Stubovi svijeta" Fatima Hukić kazala je na pres-konferenciji da je moto svakog od održanih kongresa, pa i ovogodišnjeg, "Etika u filozofiji življenja - borba za čovjeka u ljudskom biću" te poručila da će to biti najteža i najkompleksnija borba 21. stoljeća.

Djeca su sinoć u okviru kongresa posjetila i spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995. te poslala poruku donosiocima vlasti i međunarodnoj zajednici da naučna dostignuća i sredstva ulažu u liječenje, odgoj i obrazovanje djece, a ne na usavršavanje i gomilanje oružja.

Učesnici kongresa kazali su danas medijima da su naučili mnogo na tom skupu, upoznali nove prijatelje i stekli nova neprocjenjiva iskustva. Izrazili su nadu da će i naredne godine imati priliku učestvovati na kongresu.

- Nadam se da smo ti koji će sutra promijeniti svijet na bolje - zaključili su učesnici.

Cilj kongresa, čiji najbrojniji učesnici, zbog mlade životne dobi nazivaju taj događaj i kongresom tinejdžera, je da ukaže porukama njihove i starijih generacija na potrebu njegovanja univerzalnih ljudskih vrijednosti, prava mladih na kojima počiva budućnost društva, da žive i odrastaju u slobodnom i zdravom okruženju, u okrilju zdrave porodice, škole i društva općenito, kao i da vlastitim primjerom i marljivim zalaganjem ukazuju na vrijednosti lijepog odgoja, obrazovanja i svevremene vrednote da čovjek u svakoj situaciji treba da ostane - čovjek.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo