Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 12:07 |

Otvorena nova fono-laboratorija za izučavanje stranih jezika (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Generalni sekretar Međunarodnog centra "Kralj Abdulah bin Abdulaziz za arapski jezik" iz Rijada Mahmood Salih i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Dželilović potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji čime je kompletirano opremanje fono-laboratorije za izučavanje stranih jezika.

Za opremanje učionice i osiguranje potrebne najsavremenije opreme Međunarodni centar osigurao je 120.000 KM, a poveznica između fakulteta i Centra iz Rijada bio je Kulturni centar "Kralj Fahd".

Profesor Salih izrazio je zadovoljstvo što je uočio da postoji veliki interes za arapskim jezikom u Bosni i Hercegovini jer je u pitanju jezik muslimanske vjere i jezik kojim je pisana sveta knjiga Kur'an te mu je drago što se postepeno vraća interes za izučavanje arapskog jezika.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Momina također je prisustvovao svečanosti otvaranja nove fono-laboratorije, kada je kazao da i današnji čin predstavlja uspješnu saradnju između dvije zemlje koja obuhvata različite oblasti od ekonomije i sigurnosti do obrazovanja.

Postoji veliki interes Vlade Saudijske Arabije za razvoj BiH, kaže ambasador, koji je najavio da će u budućnosti biti potpisano nekoliko važnih sporazuma između dvije države kojima će se unaprijediti međusobni odnosi.

Dekan Dželilović podsjetio je da je Filozofski fakultet visokoškolska ustanova koja se bavi izučavanjem humanističkih nauka, ali prije svega se izučavaju jezici, a kada je u pitanju izučavanje arapskog jezika radi se o jeziku koji okuplja veliki broj kultura.

- Nama je arabistika mnogo više od izučavanja arapskog jezika koji je kao turski i perzijski duboko involviran u našu kulturnu tradiciju te izučavanje arapskog jezika i tih kultura znači veliki doprinos radu na Filozofskom fakultetu - zaključio je dekan.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, također je prisustvovao današnjoj svečanosti, a u izjavi novinarima naglasio je da ovim neće biti unaprijeđen samo rad katedri za arabistiku i orijentalistiku nego će se i druge katedre moći služiti tom opremom.

Kako je istaknuto, svake godine povećava se broj studenata koji su zainteresirani za izučavanje arapskog jezika i kulture u vremenu kada javni univerziteti generalno bilježe smanjenje broja upisanih studenata iz brojnih društvenih razloga.

Pogledajte http://fena.ba/video/3703/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/17cjDCh0KuPaxt6VdJOd5-AXL3Lp9PO65?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija 'PR, Media & Sports Days' (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu