Bosna i Hercegovina     | 22.11.2019. 11:37 |

Ombudsmeni BiH - Teško stanje nije samo u Pazariću, već u većini centara

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. novembra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozvali su danas struku da se oglasi u vezi sa stanjem u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, apelujući da se ne prejudicira sa zaključcima dok se ne provede adekvatna istraga i ne oglasi struka.

Ombudsmen Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović danas je na konferenciji za medije pozvao tužilaštvo, inspekciju, resorno ministarstvo i sve druge nadležne institucije da to urade.

- Ne smije se ići na prvu - rekao je Mitrović i naveo da treba struka da kaže svoj stav o svemu što je izašlo u jasvnost proteklih dana u vezi sa stanjem u tom zavodu.

Ombudsmenka Jasminka Džumhur je i ranije, kao i jučer, bila u Pazariću te navela da je neophodno utvrditi kako su nastale fotografije na kojima se vidi i vezivanje štićenika, ukazujući da se sada ne smije dozvoliti i stigmatizacija zaposlenih.

Dodala je da, ako osoba pokazuje problem samopovređivanja, onda osoblje mora tražiti rješenje i jasno je zakonski određeno kada je dozvoljena medicinska fiksacija.

Istakla je da stanje s nedostatkom adekvatnog kadra nije prisutno samo u Pazariću, jer veći broj centara za socijalni rad u Bosni i Hercegovini ima problem sa kadrovskim i smještajnim kapacitetima, tehničkom opremljenošću, ali i lošim uslovima rada.

- Ako lokalna zajedica nije razvijena, postoje i finansijski problemi - rekao je ombudsmen Ljubinko Mitrović.

Predstavljajući specijalni izvještaj o stanju i problemima s kojim se susreću centri za socijalni rad u BiH, naveo je i da je problem i nedovoljna saradnja s drugim organima vlasti.

U preporukama koje su ombudsmeni dali navedeno je da je neophodno zajedno s nadležnim organima jačati kapacitete centara za socijalni rad, posebno u pogledu uslova rada.

Potrebno je nadograditi i baze podataka korisnika prava iz socijalne zaštite, predložiti odgovarajuća zakonska rješenja s ciljem osiguranja bezuslovne i besplatne zdravstvene zaštite, kao i osigurati fizičko obezbjeđenje za zaposlene koji rade sa strankama.

Jamsinka Džumhur je dodala da je prisutan i nedostatak standarda u oblasti socijalne zaštite te ukazala i na neophodnost preventivne zaštite, pri čemu bi se i ombudsmenima omogućilo da u bilo koje doba dana i noću mogu da provjere rad određene institucije.

Ombusmenka Nives Jukić je upozorila da se ne razumije koliko je značajna profesija socijalnog radnika.

- Hitno je potrebna veća kadrovska i tehnička opremljenost, kao i supervizija – dodala je Jukić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo