Bosna i Hercegovina     | 21.11.2019. 16:09 |

Delegacija Vlade ZDK u posjeti Općini Tešanj

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. novembra (FENA) - Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona s premijerom Mirzom Ganićem na čelu boravila je danas u službenoj posjeti Općini Tešanj, gdje je s općinskim načelnikom Suadom Huskićem i njegovim saradnicima razgovarala o zajedničkim infrastrukturnim projektima realiziranim proteklih godina, kao i potrebama ove zajednice za naredni period. U delegaciji je bio i predsjedavajući kantonalne Skupštine Ćazim Huskić.

- Iskoristio sam priliku da predstavim prioritete i potrebe Općine Tešanj iz kantonalnih nadležnosti. To su projekti Strategije razvoja i projekti za koje se Općina Tešanj opredijelila svojim strateškim dokumentima. Pri tome smo potvrdili našu spremnost da partnerski s kantonalnom Vladom finansijski i na bilo koji drugi način pomognemo realizaciju tih projekata - kazao je načelnik Huskić.

Tešanj je četvrta općina koju je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posjetila u punom sastavu, nakon Vareša, Olova i Žepča, kako bi sa čelnicima lokalnih zajednica razgovarala o otvorenim problemima i potrebama. Premijer Ganić je zahvalio načelniku Huskiću i općinskoj administraciji na izuzetno korektnoj saradnji na projektima od obostranog interesa.

- Općina Tešanj vrlo dobro prati projekte i učestvuje u njihovom finansiranju, ne praveći razliku između projekata kantonalne i općinske nadležnosti. To je primjer dobre saradnje kakvu bismo željeli imati sa svim načelnicima i zato to želim naglasiti - kazao je premijer Ganić.

Kao primjer dobre saradnje naveo je izgradnju mosta preko rijeke Usore, koja je koštala 1,8 miliona KM, od čega je iz budžeta ZDK izdvojeno 1,5 miliona KM. Zajednički projekt su i fiskulturne sale u Kaloševiću, Miljanovcima i Jablanici, čija je izgradnja u toku, te Šijama, koja je već u funkciji. Radi se o investiciji od 2,1 miliona KM, a od čega je Općina Tešanj izdvojila 1,1 milion KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona 700.000 KM, a ostatak Vlada FBiH i UNDP.

Premijer Ganić je pohvalio agilnost i napore Općine Tešanj na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i podršci domaćim kompanijama koje su jedan od najsnažnijih generatora privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon sastanka upriličen je obilazak fiskulturne sale u OŠ "Abdulvehab Ilhamija" Kalošević, čija je izgradnja u finalnoj fazi, a učenici su za goste priredili i prigodan program.

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na kraju je posjetila pogone firme "Inox Ajanović" koja se bavi dizajnom, projektovanjem, proizvodnjom i montažom proizvoda od nehrđajućeg čelika prema najvišim svjetskim standardima. "Inox Ajanović" zapošljavanja 120 radnika, a proizvodi su zastupljeni u cijelom svijetu, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo