Svijet     | 21.11.2019. 15:36 |

Bangkok - Papa Franjo ponovo osudio trgovinu ljudima

FENA Internet

BANGKOK, 21. novembra (FENA) - Papa Franjo u četvrtak je zatražio veće napore u borbi protiv "poniženja" žena i djece prinuđenih da se bave prostitucijom tokom posjete Tajlandu, zemlji u kojoj su trgovina ljudima i siromaštvo pomogli da se značajno razvije industrija seksualnog turizma.

Tokom mise održane na nacionalnom sportskom stadionu u Bangkoku, Franjo je osudio aktivnosti koje su usmjerene protiv najsiromašnijih kategorija društva. Zatražio je od Tajlanđana da ne ignoriraju činjenicu da se ženama i djecom trguje kao sa seksualnim robljem i da se migranti prisiljavaju da se bave ribolovom ili da prosjače. 

- Svi su oni dio naše porodice. To su naše majke, naša braća i sestre - poručio je Franjo masi od oko 60.000 ljudi okupljenih na stadionu kako bi prisustvovali večernjoj službi po lokalnom vremenu.

Ujedinjene nacije smatraju Tajland ključnom destinacijom za trgovinu ljudima, kao i izvor prinudnih fizičkih i seksualnih radnika, kojima se trguje u zemlji ili van nje. Agencija UN-a za droge i kriminal navodi u izvještaju iz ove godine da na trgovinu radi seksualnog iskorištavanja otpada 79 posto slučajeva trgovine ljudima u Tajlandu od 2014. do 2017. Od 1.248 uočenih žrtava, 70 posto su bile mloljetnice, navodi se u izvještaju, pozivajući se na podatke tajlandskih vlasti, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

KS - U 2023. evidentirana dva slučaja trgovine ljudima i jedan slučaj krijumčarenja ljudi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!