Bosna i Hercegovina     | 21.11.2019. 14:20 |

Svečana sjednica Upravnog odbora SGV-PR povodom Dana državnosti BiH (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Promocija vrijednosti na afirmaciji zajedničkog života, njegovanje različitosti i istrajavanje na punoj ravnopravnosti svih naroda i građana, koji će se sve više osjećati Bosancima i Hercegovcima, predstavljaju temelj za izgradnju prosperitetnijeg društva i države Bosne i Hercegovine.

Poruka je to s današnje svečane sjednice Upravnog odbora Srpskog građanskog vijeća - Pokreta za ravnopravnost u BiH (SGV-PR u BiH), upriličene povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine - 25. novembra.

U osvrtu na značaj 25. novembra, datuma koji baštini vrijednosti Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a na kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, predsjednik SGV-PR u BiH Zoran Jovanović istaknuo je kako je Dan državnosti BiH prilika za podsjećanje na temeljne vrijednosti na kojima se zasniva borba za očuvanje BiH kao suverene i nezavisne države ravnopravnih naroda i građana.

Kazao je kako smo svjedoci svega šta se dešava u BiH, te da se i dalje se radi na njenoj razgradnji, a što je u suprotnosti s ciljevima i vrijednostima za koje se zalaže SGV-PR u BiH.

- Mi smo se zalagali za nešto sasvim drugačije. Borićemo se i dalje kroz rad SGV-a i očekujemo podršku i politike - potcrtao je.

Jovanović je za Fenu kazao kako sve to, nažalost, ima za posljedicu odlazak mladih ljudi, pad broja stanovnika, te situaciju u kojoj je mortalitet 'prestigao' natalitet u BiH, dovodeći to u kontekst negativnih trendova koji su 'na sceni', a što u konačnici utječe nepovoljno na privredni razvoj i sve druge ekonomske parametre kojima se mjeri kvalitet života stanovništva.

Prisjećajući se vrijednosti koje baštini ZAVNOBiH, predsjednik SGV-PR u BiH je naglasio kako je na tom zasjedanju ponovno ozvaničena hiljadugodišnja državnost BiH.    

Predsjednik Upravnog odbora SGV-PR u BiH Sretko Radišić je novinarima uoči održavanja svečane sjednice kazao da je obilježavanje Dana državnosti BiH preraslo u tradiciju SGV-a.

To je, navodi on, prilika da se najistaknutijim pojedincima, koji su dali veliki doprinos razvoju i afirmaciji vrijednosti koje promovira SGV-PR u BiH, dodijeli najviše godišnje priznanje - Plaketa s novčanom nagradom.

Plaketa SGV-a je ove godine pripala aktivisti s tuzlanskog područja Momčilu Đuriću, svesrdno angažiranom u sklopu općinske i kantonalne organizacije.

Evocirajući sjećanja na historijske prekretnice u BiH, Radišić je kazao kako je antifašizam iz perioda 1941-1945 ujedinio sve u BiH, "kao što nas je, nažalost, fašizam uspio razjediniti u velikoj mjeri od 1992. do 1995., ali danas smo tu da odamo počast svima onima koji su živote dali za ideale slobode i bolje vrijeme svih građana“.  

Osnivač i član SGV-a i bivši član Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović je u osvrtu na aktuleno stanje i postdejtonski razvoj BiH izjavio kako se značaj Dejtonskog sporazuma, koji je rezultat pregovora i kompromisa, ogleda u prekidu rata i uspostavi mira.

- Vodeću ulogu u kreaciji mirovnog rješenja za BiH imale su Sjedinjene Američke Države i njihov ovlašteni pregovarač Richard Holbrooke i budući da je to bila i ostala vodeća svjetska sila, tada veoma zainteresovana za uspostavu mira u BiH, mir se uspostavio - kazao je Pejanović, prisjećajući se dana kada je je taj sporazum parafiran u novembru 1995. godine.

Po njegovim riječima, mir je stanje u kojem BiH, i pored određenih zastoja, ima šansu da se posveti razvoju i prosperitetu, te se snažnije angažira u evropskom integracijskom procesu koji pruža nadu svim dobronamjernim građanima BiH.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine 'oslanja' se na jedan od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje - 25. novembar 1943. godine, kada je održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, te potvrđene njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Pogledajte http://fena.ba/video/3698

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TCspCkPK27uUyT58tH3xrcWmVVwW2FdF?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Pivić: U Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'