Svijet     | 21.11.2019. 14:09 |

Laburisti predstavili 'radikalan i ambiciozan' socijalistički plan za Britaniju

FENA Internet

BIRMINGHAM, 21. novembra (FENA) - Laburistički čelnik Jeremy Corbyn objavio je u četvrtak izborni manifest svoje opozocione stranke, predstavljajući svoje "radikalne" planove da transformira Britaniju s rastom plaća u javnom sektoru, povećanjem poreza za kompanije i sveobuhvatnom nacionalizacijom infrastrukture.

Glasači se suočavaju s radikalnim odlukama  na izborima zakazanim za 12. decembar - izborom između Corbynovog plana socijalističke Britanije koji uključuje sveobuhvatnu nacionalizaciju i besplatne javne službe i  plana premijera Borisa Johnsona da realizira Brexit za nekoliko mjeseci i izgradi "dinamičnu tržišnu ekonomiju".

Govoreći u centralnom engleskom greadu Birminghamu, Corbyn je lansirao svoj plan "zelene industrijske revolucije", rekavši samo da bi Laburisti mogli promijeniti status quo, boreći se za obične ljude "protiv bankara, milijardera i establishmenta".

- Laburistički manifest je manifest nade, to je ono što ovaj dokument u suštini jeste, manifest koji će donijeti istinsku promjenu. Manifest pun popularne politike koju je politički establishment blokirao generacijama - izjavio je Corbyn.

Zaostajući u anketama javnosti, Corbyn se nada da će njegova poruka o promjenama oslabiti kritike njegovog stava prema Brexitu, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'