Kultura     | 21.11.2019. 13:36 |

Program 'Mladi i književnost' Bookstan-a predstavlja Emira Durmiševića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembar (FENA) - Program "Mladi i književnost" Udruženja "Međunarodni festival književnosti Bookstan" predstavit će u petak, 22. novembra u  "Dječijoj kući" autora Emira Durmiševića i njegovu knjigu "Kraljevi i kraljice Bosne".

Emir Durmišević je bh. vizuelni umjetnik mlađe generacije, koji je u knjizi "Kraljevi i kraljice Bosne" objedinio većinu svojih talenata, te vrhunskim ilustracijama pridružio i autorski tekst posvećen srednjovjekovnoj Bosni.

Taj autor vizuelno predstavlja portrete kraljeva i kraljica za koje ne postoji trag kako su izgledali.

Istoričar Emir O. Filipović o knjizi "Kraljevi i kraljice Bosne" zapisao je da će biti od značaja za one koji se prvi put susreću s temama srednjovjekovne bosanske prošlosti jer će im otvoriti vrata u jedan davno izgubljeni svijet prepun intrigantnih likova i priča.

Knjiga  je namijenjena svim generacijama, a najkorisnija bi bila djeci koja uz vizuelno atraktivan sadržaj mogu dobiti adekvatnu edukaciju.

Emir Durmišević rođen je 2. aprila 1985. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek za likovno-grafičku opremu i ilustraciju knjige. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na postdiplomskom studiju, na Odsjeku grafičkog dizajna istražuje ilustraciju kao sredstvo vizuelne i likovne promocije kulturnog i historijskog naslijeđa.

Profesionalno se bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj rad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu otvoren 8. Međunarodni festival književnosti 'Bookstan. No East. No West.'

Bookstan - Predstavljanje romana "Njen ja" iranskog autora Reza Amirkhanija

Bookstan - U 'Dječijoj kući' druženje sa Amilom Kahrović-Posavljak

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana