Stranačke aktivnosti     | 21.11.2019. 11:53 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

Građanska demokratska stranka BiH upućuje svim sugrađankama i sugrađanima, državljanima Bosne i Hercegovine čestitke povodom 25.novembra Dana državnosti BiH.
Dan državnosti slavimo duboko svjesni da je to praznik od neprocjenjivog značaja za našu državu koja stoljećima prolazi kroz različita povijesna iskušenja.
Poveljom bosanskog Kulin bana upućenom svim građanima Republike Dubrovnik prije 830 godina vladar Bosne potvrđuje državničku zrelost i mudrost i objavljuje viziju odnosa država sa susjedima u Evropi i svijetu.
Dan kada upućujemo čestitke je dan kada je parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH u vojnoj bazi u Dejtonu /potpisan je 14.12.1993 u Parizu/.
Bosna i Hercegovina je i u Aneksu IV Sporazuma/ Ustav BiH/ u Preambuli i u Članu I /Bosna i Hercegovina potvrdila svoju opredjeljenost za suverenitet,teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom i kontinuitet proizašao iz Republike BiH i pod imenom Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravo postojanja po međunarodnom pravu kao država u postojećim međunarodno priznatim granica i kao članica UN zadržava svoje članstvo u organizacijama u u sistemu Ujedinjenih naroda ,kao i u drugim međunaronim organizacijama.Evropska konvencija i Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima su temeljne odrednice Ustava BiH i na tome počiva građanska BiH.
Istovremeno,svi izabrani poslanici i delegati u Predstavničkom domu i u Domu naroda PS BiH polažu zakletvu koja ih obavezuje da će savjesno obavljati dužnosti koje su im povjerene i da će poštovati Ustav BiH,u potpunosti provoditi Mirovni sporazum,promovisati ljudska prava i osnovne slobode i štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana.
Ekonomske, i socijalne reforme,suštinske promjene u odnosu prema nauci, obrazovanju ,kulturi,zdravstvu,poštivanje ljudskih prava i sloboda,odliv stanovništva iz zemlje i migrantska kriza i demografski i demokratski preobražaj društva i bosanskohercegovačke i evroatlantske integracije BiH temeljne su osnove za djelovanje Parlamentarne Skupštine,Predsjedništva BiH I VM BiH.
Građanska demokratska stranka BiH ističe da danas dolaze na svijet i djevojčice i dječaci i upućujemo njihovim porodicama iskrene čestitke i želje za dobro zdravlje i sretan život.
Danas je i Svjetski dan filozofije i televizije i to je prilika da i građani BIH slave snagu mudrosti i znanja, slobodu govora,demokratiju i javnost .

Pres Građanske demokratske BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Bećirović: Korijeni naše države izuzetno jaki i ne mogu ih 'iščupati' mali i prolazni politikanti

Komšić: ZAVNOBIH označava prekid kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana