Bosna i Hercegovina     | 21.11.2019. 11:44 |

Bizel: BiH treba naći sistemska rješenja za osnaživanje sistema vladavine prava

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Nicolas Bizel izjavio je danas u Sarajevu da BiH treba iznaći sistemska rješenja za osnaživanje sistema vladavine prava jer je to temeljna vrijednost EU koje se moraju u potpunosti pridržavati sve njene buduće članice.

U obraćanju medijima prije diskusije "EU i BiH: Zajedno za jaču vladavinu prava. Pregled reforme vladavine prava u BiH kroz prizmu EU projekata" Bizel je istakao da je u Mišljenju koje je dala Evropska komisija jasno rečeno da BiH mora izgraditi funkcionalan sistem pravosuđa u korist svojih građana.

- Neophodno je hitno provesti održive reforme jer to građani ove zemlje zaslužuju - naglasio je Bizel.

Podsjetio je da je početkom ove sedmice komesarka EU za pravosuđe Vera Jurova prisustvovala ministarskom forumu EU i zemalja zapadnog Balkana o pravosuđu u Skoplju gdje je poručila da će Evropska unija nastaviti podržavati ovaj region u implementaciji održivih reformi koje će garantovati vladavinu zakona i nezavisno sudstvo. 

- Jučer smo prisustvovali prvoj konvenciji o vladavini prava u BiH na kojoj su građani i predstavnici civilnog društva podijelili svoju zabrinutost o stanju vladavine prava u zemlji s predstavnicima bh. vlasti i EU, te jasno naglašeno da se kod vladavine prava ne radi samo o ispunjavanju uslova za članstvo u EU nego pružanju dobrobiti svim građanima BiH - rekao je Bizel.

Dodao je da je današnji događaj dio njihove inicijative za davanje nove energije procesu reforme vladavine prava u BiH i da im je zadovoljstvo što to mogu organizovati tokom Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama. 

Na pomenutoj diskusiji bit će predstavljeni trenutni bilateralni i regionalni projekti, te potaknuta rasprava o značaju reforme vladavine prava u BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta