Stranačke aktivnosti     | 21.11.2019. 09:31 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Jučer je u Sarajevu održana debata "Pravo na pravdu" koja je bila posvećena rješavanju ozbiljnih problema u provođenju zakona i vladavini prava u Bosni i Hercegovini, kao i stanju u pravosudnim i tužilačkim organima. 

U skladu sa preporukama i zaključcima sa ove debate, a posebno preporukama g. Priebea, višeg nezavisnog pravnog stručnjaka Evropske unije, važno je istaći da Forum građana Tuzle, u suradnji sa Pravosudnom mrežom Bosne i Hercegovine i Helsinškim odborom za ljudska prava u Republici Srpskoj već više godina bezuspješno pokušava implementirati inicijativu za izradu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Visokom Sudskom i Tužilačkom Vijeću Bosne i Hercegovine. 

Upravo iz tog razloga, Zlatko Miletić izaslanik u Domu naroda PSBiH uputio je jučer u parlamentarnu proceduru inicijativu i prijedloge izmjena 18 od 95 članova osnovnog teksta ovog Zakona koje su izradile navedene organizacije. 

Prijedlozi preporuka sadrže: 

- Odredbe o uslovima i mandatima sudija i tužilaca;

- Odredbe o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca;

- Dodatne preporuke, koje se odnose na nadležnosti i ovlaštenja, posebno u smislu njihovog redukovanja u smislu prenosa nadležnosti na vrhovne sudove entiteta i Apelacionog suda Brčko Distrikta, te drugih sudova i tužilaštava različitih nivoa sudske vlasti. 

Sve navedeno bi trebalo predstavljati prvi korak u uspostavi sistema koji će garantirati vladavinu prava u BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta