Svijet     | 21.11.2019. 07:43 |

U napadu na izbjeglički kamp u Idlibu 12 mrtvih i 40 ranjenih

FENA Internet

IDLIB, 21. novembra (FENA) - Najmanje 12 osoba je ubijeno, među kojima većinom djeca, i oko 40 ranjeno u napadu terorističkih grupa koje podržava Iran na izbjegličke kampove u Idlibu.

Prema podacima opozicione posmatračke kuće, terorističke grupe koje podržava Iran izvele su raketne napade iz baze u blizini grada Halepa na kampove u kojima borave raseljeni sirijski civili, u selu Kah, koje se nalazi u sastavu Zone deeskalacije sukoba u Idlibu, javlja Anadolija. 

Prema najnovijim informacijama koje je objavila Civilna zaštita u Idlibu, poginulo je najmanje 12 civila, među kojima su većinom djeca i ranjeno oko 40 civila.

U napadima su oštećeni i šatori u kampovima.

Ruske snage su ranije izvele napad na selo Ayn Krey a tada je stradalo šestoro civila, među kojima i četvoro djece, čime je ukupan broj poginulih civila povećan na 18.

U napadima Assadovog režima, Rusije te stranih terorističkih grupa koje podržavaju Iran i Rusija prošlog mjeseca na području Idliba ubijeno je najmanje 75 civila, među kojima 13 djece.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja, u toj regiji je raseljeno više od 750.000 ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 27. jula poginuo 701 civil, od toga 208 maloljetnika i 140 žena.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta