Kultura     | 20.11.2019. 17:19 |

ZDK - Nastavnici srednjih škola dobili certifikate o završetku andragoške obuke

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. novembra (FENA) - Druga grupa od 24 polaznika Osnovne andragoške obuke po javno važećem programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koja je od juna do novembra ove godine provedena posredstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda ZDK te uz stručnu i finansijsku podršku DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dobila je danas certifikate o završenoj obuci.

Druga grupa, za razliku od prve koju su činili asistenati Univerziteta u Zenici, bila je sastavljena od nastavnika i profesora srednjih stručnih i tehničkih škola ZDK, koji su kroz pet modula i 120 sati obuke osposobljeni i za rad s odraslim osobama.

- Oni će stečena znanja, osim u radu sa đacima, prezentirati i kroz nastavnička vijeća i stručne aktive u svojim školama. Ovdje su odabrani i profesori koji imaju vanredne polaznike u svojim školama, tako da će im ova iskustva koristiti i u radu s odraslim - istakla je direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Najavila je kako će ovakva obuka naredne godine biti organizirana i za direktore osnovnih i srednjih škola.

- Ovo su polaznici koji dolaze iz redovnog, formalnog sistema obrazovanja i, pored stručnih kompetencija, rasplažu i pedagoškim kompetencijama.

Međutim, rad sa odraslima se drastično razlikuje od rada s djecom… Najveća razlika između djeteta i odrasle osobe je što odrasle osobe dolaze s predznanjem i određenim iskustvima, koja mogu biti upotrijebljena u nastavnom procesu - napominje Emir Avdagić, direktor DVV Internationala – Ured za BiH, koji dodaje kako su kroz dva ciklusa ukupno obučili 44 polaznika iz ZDK, koji su dobili uvjerenja o andragoškoj obuci.

Profesorica Svjetlana Jurišić iz Žepča, koja predaje saobraćajnu grupu predmeta u Mješovitoj srednjoj školi iz Zavidovića, istakla je kako je obuka bila koncipirana na podizanju samopouzdanja te je najavila kako će vrlo važna stečena znanja i tehnike, a koji su do sada za nju bili nepoznanica, koristiti u radu sa svojim đacima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'