Kultura     | 20.11.2019. 14:10 |

Pravo Ljudski Film Festival ove godine posvećen temi okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Pravo Ljudski Film Festival ove godine se održava od 27. novembra do 2. decembra i kroz 14. izdanje naglašava hitnost podizanja svijesti i razvoja senzibiliteta za ono što vjerujemo da je najveći izazov čovječanstva danas - okoliš.

Festivalski program promišlja pitanja klime, zagađenja i otpada te se, kako je navedeno u saopćenju, programom želi istaći međugeneracijska odgovornost i odgovornost prema drugom životu.

Na toj ideji počiva i ovogodišnji vizuelni identitet Festivala, koji potpisuje Amir Berbić, te festivalski video čiji je autor Diogo Pereira, navedeno je u saopćenju Festivala.

- Vizuelni identitet ovog izdanja, u potpunosti posvećenog okolišu, grafički ogoljava slojeve ljudskog djelovanja i 4,6 milijardi godina historije Zemlje - kroz boje. Nema nikakvog skrivenog značenja u naslagama zagađenja i uništenja koje smo akumulirali. Vizualiziramo i artikuliramo razgovor o etici kraja svijeta. Naučnici tvrde da je sve mnogo gore nego što zamišljamo - kaže direktorica Festivala Kumjana Novakova.

Promo video festivala sniman je u potpunosti u Bosni i Hercegovini, zemlji koja se s problemom zagađenja zraka hitno mora suočiti, istaknuto je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo